Цене нафте ојачале; ОПЕК: Руска нафта не може да се надокнади

ЛОНДОН: Цене нафте су ојачале јер је попустио страх од пада потражње у Кини након што је Шангај ублажио неке мере корона ограничења, док је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) упозорила да би било немогуће повећати производњу у тој мери да се надокнади евентуални губитак руских испорука.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Европска нафта Брент је поскупела на терминском тржишту за 1,72 долара или 1,75 посто, на 100,20 долара по барелу, а америчка WТИ нафта за испоруку у наредним месецима (фјучерс уговори) тргована је јутрос у Азији, у 4:05 часова по ГМТ, по цени од 96,05 долара, за 1,76 долара или 1,87 процената скупље него у понедељак.

Власти у Шангају су саопштиле да је више од 7.000 стамбених јединица класификовано као подручје нижег ризика будући да 14 дана нису пријављивали нове инфекције, најављујући ублажавање карантинских мера у одређеним квартовима.

С друге стране, Европска унија припрема предлог за увођење ембарга на нафту из Русије због напада на Украјину, рекли су јуче неки министри спољних послова. Међутим, тренутно нема сагласности међу чланицама ЕУ по том питању.

Тржиште нафте је и даље подложно великом шоку ако руска енергија буде санкционисана, и тај ризик остаје на столу. Цене нафте ће бити на клацкалици јер залихе остају ниске, док ће се трговци енергијом тешко ослободити страха од несташице због сталних најава нових ковид ограничења у Кини, написао је у коментару Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у компанији Оанда.

Данашњи раст цена нафте такође је подстакнут упозорењем ОПЕК-а да би због санкција ЕУ могло да буде изгубљено око 7,0 милиона барела дневно руске нафте и деривата и да би било немогуће надокнадити те количине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести