Цене нафте се вратиле на вишегодишњи максимум

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Нафта је на путу да забележи девету узастопну недељу раста, што је најдужи период успона цена на седмичном нивоу од 2015. године, јер су испоруке произвођача из ОПЕК+ групе на тржиште скромне, а залихе сирове нафте у САД опадају.
nafta
Фото: pixabay.com

Фјучерси америчке WТИ нафте за испоруку у децембру порасли су за 77 цент или 0,9 посто, на 83,27 долара по барелу на Њујоршкој берзи, и на путу су да остваре добитак од 2,0 процента у односу на прошлу недељу, према подацима које у реалном времену објављује портал оилприце.цом.

Цена децембарских фјучерса северноморске нафте Брент ојачала је за 54 цента или за пола процента, на 85,08 долара по барелу на европској Интерконтиненталној берзи у Лондону. НА недељном нивоу је у порасту за 0,7 процената.

Председник САД Џо Бајден изјавио је четвртак увече да би Американци требало да очекују високе цене бензина и у наредној години јер чланице Организације землаја извозница нафте и други страни произвођачи не снабдевају тржиште довољним количинама, пренео је "Блумберг".

Залихе у највећем америчком чворишту за складиштење нафте су пале на нивое који су последњи пут виђени када су цене "црног злата" биле 100 долара за барел.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести