"Чешљање" трговаца опреме за најмлађе: Зараде и до 70 одсто

НОВИ САД: Комисија за заштиту конкуренције покренула је против 172 учесника на тржишту беби-опреме поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности.
bebe
Фото: pixabay.com

То је, иначе, седми поступак против учесника на тржишту беби-опреме. Тако да испада да су увозници беби-опреме упорнији од поменуте комисије. Стручњаци сматрају да би делотворан лек за прескупа колица и бенкице морале бити строже казне. Најстрожа казна која може да им се изрекне је у износу од десет одсто годишњег прихода. Међутим, Комисија се за ту стварно драконску  казну није још одлучила. Против прескупе опреме за најмалађе потрошачи се боре на свој начин. Пелене, креветиће и одећу купују у околним земљама где су јефтинији. Код нас су марже на неке производе које су неопходне бебама 60-70 одсто.

Шта сада могу да очекивати?

Као и приликом покретања претходних шест поступака против учесника на тржишту беби-опреме, Комисија је основано претпоставила да су продавац и купци беби-опреме приликом уговарања сарадње утврђивали продајне цене и друге услове трговине. Основана претпоставка се, у том поступку, заснива на чињеници да су предметни уговори садржавали одредбе којима се утврђују цене у даљој продаји. Поменутом одредбом купац се ограничава да самостално и независно доноси пословне одлуке које се односе на ценовну политику.

Закон о заштити конкуренције дефинише да су рестриктивни они споразуми између учесника на тржишту који имају за циљ или последицу значајно ограничавање, нарушавање или спречавање конкуренције на територији Републике Србије. То могу бити уговори, поједине одредбе уговора, изричити или прећутни договори, усаглашене праксе, као и одлуке облика удруживања учесника на тржишту, а којима се нарочито непосредно или посредно утврђују куповне или продајне цене или други услови трговине.

Сматрамо да је тржиште беби-опреме од изузетног значаја за потрошаче, као и друштво у целини и, у том смислу,  сви поступци који се односе на то тржиште су од приоритетног значаја за Комисију, наводе из тог тела.

Колико има шансе да Комисија буде успешнија овога пута него у претхподном периоду?

Живимо у време сурове тржишне утакмице и продавци опреме за најмлађе мисле најпре на своју зараду, каже професор Економског факултета у Беграду др Љубодраг Савић.


Потрошачи десна рука

Комисија је у помоћ позвала и потрошаче. У изјави се дословце каже: „Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу бити од значаја за утврђивање чињеничног стања у наведеном поступку, да исте доставе Комисији за заштиту конкуренције, Савска бр. 25/ИВ, Београд.”


Како додаје, једино решење је изрицање драконских казни. Видели смо како су код превара потрошача поступили надлежни у Европској унији. За грешке у системима за издувне гасове „Фолксваген” је платио казне које се мере милијардама евра. Кажњавање би и овде морало да буде много, много стоже.

Док и наши увозници не осете на својим банковним рачунима строге казне, биће прилично лежерни. Што се тиче потрошача, њима остаје пут бар до суседне Мађарске. Тамо се, рецимо, колица, прерачунато у динаре, продају за 12.000 динара, а код нас су 17.500. Креветац је овде 19.000 а тамо 14.000. Сличних примера било би још.

Једно до решења могло би бити и помоћ домаћим произвођачима беби-опреме. Они би и те како били заинтересовани да иду с нижим ценама и зараде.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести