Цигаретама расту и цене и производња и извоз

Најјефтинија паклица цигарету у малопродаји од 1. фебруара кошта 270 динара, а најскупља је 440 динара.
cigarete, freeimages
Фото: freeimages ilustracija

Постала је пракса да пакле цигарета расту за десет динара сваких шест месеци, јер произвођачи користе акцизни каландар, који предвиђа повећање износа акциза по паклици на сваких пола године, да би за десет динара увећали цену паклице у малопродаји и тако повећали и своју зараду.

Од тих 10 динара, држави иде 6,5 динара, а 3,5 динара од повећања малопродајне цене остаје дуванској индустрији. Усклађивање акциза је, подсећамо, директно везано са директивом ЕУ, коју је Србија потписала и обавезала се да ће прихватити обавезу да износ акциза по 1.000 продатих цигарета достигне износ од 90 евра, што је преведено - 1,8 евра по паклици. Према подацима Министарства финансија, за 11 месеци  прошле године по основу акцизе на дуванске прерађевине у буyет је уплаћено 95,2 милијарде динара.


Лечење скупље од производње

Гледајући у акцизни календар  до 2025. године  цигарете ће  поскупити   девет пута и приближити се ценама у ЕУ, где коштају око пет евра, односно у малопродаји од 2,5 евра до близу десет евра.

Међутим, поскупљења и велика домаћа производња не доносе корист нашем друштву. Штета која настаје као последица пушења далеко превазилази корист коју држава остварује. Укупан износ акциза је годишње око милијарду евра, док су процене да око 1,5 милијарди евра износе трошкови лечења.


И док пушачи гунђају што паклу цаграрета сваких шест месеци плаћају скупље, за произвођаче цигарета нема зиме. Успевају да произведи, продају и лепо зараде упркос пандемији КОВИД 19. 

Подаци Републичког завода за статистику говоре да је 2020. године  произведено 34,5 милијарди комада цигарета, што је за 24,4 одсто више у односу на 2019. године, и то усред пандемије, када друге индустрије кукају због мањег обима производње.

Подаци истог извора указују на то да није само производња већа у односу на 2019. годину, већ да је и домаћа дуванска инустрија остварила  одличне резултате и у извозу.

Секретар Удружења за биљну и прехрамбену  индустриу Привредне коморе Србије Александар Богуновић каже за “Дневник” да смо лане продали  48.772 тона дувана и производа који су замена за дуван у вредности од 396,5 милиона евра, што је за 36,9 више него у 2019. години.

- Од те количине, цигаре, цигарилоси и цигарете су извезене у количини од 29.437 тона или вредности око 187,9 милиона евра - казао је Богуновић, наводећи  да се цигарете из Србије извозе у преко 50 земаља света, од чега највише у Јапан 39,3 одсто, затим у БиХ 7,5, Тунис 7,1, Северну Македонију 6,1, у Турску 4,6 процената, док је у остале земље извезено 35,4 одсто.       

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести