Црна Гора: За 2021. пројектован раст од 10,5 одсто

ПОДГОРИЦА: Влада Црне Горе данас је усвојила Програм економских реформи за период од 2021. до 2023. године, у којем је за ову годину пројектован раст од 10,5 одсто.
porast
Фото: Tanjug

Како је саопштено из црногорске владе, пројекција макроекономских показатеља за период од ове до 2023. године базирана је на претпоставци делимичног опоравка привредне активности, повратка на предкризни ниво и даљег економског раста, преноси РТЦГ.

"У складу са делимичним одржањем инвестиционе активности и започињањем новог циклуса, уз значајно високи раст извоза и приватне потрошње", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, просечна реална стопа економског раста ће у периоду од ове до 2023. године износити 7,6 одсто.

"При чему је за ову годину пројектован снажан опоравак од 10,5 одсто, док су за следећу и 2023. пројектоване стопе раста од 6,5 одсто и 5,8 одсто, респективно", наводе у Влади Црне Горе.

Како додају, основна претпоставка овог сценарија заснива се на очекивањима да је у првој половини ове године претња од заразе знатно умањена и да је стечен колективни имунитет, уз велики број вакцинација.

Из Владе поручују да се најважнија претпоставка пројектованих кретања у овој години односи на остварење прихода у туризму од 65 одсто нивоа из 2019. године.

Програм је документ у коме Влада представља економску политику Црне Горе за ову годину и средњорочни период и основа је за економски дијалог са Европском комисијом у процесу интеграције у Европску унију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести