Ћулибрк: Телеком Србија спреман за 5Г мрежу

БЕОГРАД: Телеком Србија је спреман за увођење 5Г мреже, изјавио је данас директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк на регионалној конференцији о трендовима у телекомуницијама и медијима - Дигитал 2019.
telekom
Фото: Ilustracija

"Немамо много избора за 5Г. Мораћемо да инвестирамо у ту мрежу и да се такмичимо за 5Г лиценце", поручио је Ћулибрк на панелу "Годину дана касније: Традиционални панел телеком лидера региона".

Казао је да ће Телеком, такође, изградити 1.000 базних станица за 4Г мрежу.

Директор Телекома Србија рекао је да је та компанија у последњих годину дана аквизирала велики број кабловских оператера у региону, али и да је под притиском више година када је реч о приходу који настаје из услуге фиксне телефоније.

"Ми већ седам, осам година на годишњем нивоу губимо две, три милијарде динара чистих прихода, што се често бележи као губитак директног профита. Он је резултат губитка саобраћаја фиксне телефоније, јер је све мање заинтресованих корисника", рекао је Ћулибрк.

То је с једне стране тешко за одржавање стабилног пословања, али нас већ годинама тера да размишљамо о другом правцу и да кренемо у аквизицију, додао је Ћулибрк.

Он је додао да у наредном периоду Телекому Србија у оквиру даљег развоја предстоји побољшање квалитета услуга, наводећи да ту пре свега мисли на брзину интернета, унапређење садржаја сателитске ТВ са којом већ сада имају фантастичне резултате.

"Нисам толико веровао да има простора и за тај раст, али иде јако добро, не само у Србији него и у БиХ и Црној Гори. Инвестирали смо у серијску продукцију. То су корисници јако добро дочекали”, рекао је Ћулибрк.

Када је реч о будућности и великим променама које су се догодиле, међу њима је Ћулибрк навео "тач скрин", а верује да ће у наредном периоду сви имати ВР наоцаре са којима ће доживети виртуелну реалност.

Директор у компанији PwC Дејан Љуштина је рекао да је за све телеком оператере у фокусу улагање у инфраструктуру и повезивање, али да је свима проблем како да постану препознатљиви на тржишту, јер корисници перципирају да је то све слично.

"И зато треба јако пуно инвестирати у нова решења, а са друге стране поставља се и питање да ли инвестирати у 5Г мрежу која је јако скупа. Зато има пуно изазова за оператере", навео је он.

Каже да су се велике компаније одлучиле за два или три подручја где желе проширити свој опсег и углавном се то односи на дата клауде, дигиталне медије, Финтек, сајбер безбедност...

Додао је да компаније у тој области могу да дођу до изражаја на тржишту и преузимањем других компанија и све више телеком оператори инвестирају у куповање иновационих копанија.

Генерални директор Теленора у Србији Мајк Мишел је рекао да та компанија пуно улаже у Србију и њене кориснике и да много времена троше на транзицију како би се дошло до најбољих перформанси.

Навео је да оператори још покусавају да схвате како је најбоље користити 5Г мрежу и истакао да се ту ради о прављењу читавог система који може да се користи за разне сврхе, сарадњу са владама, привредом...

Он је изразио очекивање да ће сви бити срећни са 5Г мрежом јер ће порасти количина података у употреби.

Мишел је додао да је добра ствар што се отварају могућност за дигитализацију различитих ствари у Србији и да наша земља предњачи по питању иновација и увођења водећих технологија.

Казао је да већ 80 одсто података се користи на 4Г мрежи тако да се отвара питање шта ће бити са старим ситемима, на пример са 3Г мрежом и слично.

"Моје мишљење је да не верујем да је 5Г толико бржи да ћемо због тога придобити купце, тако да морамо да се понашамо према 5Г као према било којој другој мрежи", навео је он.

Директор Телемаћ Словенија Адријан Јежина је казао да ће 5Г свакако постати стварност и да ћемо једног дана причати и о 6Г мрежи.

Дејан Турк из ВиП мобиле каже да су они у претходном периоду мање говорили о ценама и тарифима, те да су се фокусирали на понуде и кориснике. 

"Свака дама која постане мама има девет месеци бесплатне услуге и наставићемо такав однос са корисницима", рекао је Турк.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести