Данас истиче рок евиденције стварних власника друштава

БЕОГРАД: Према Закону о централној евиденцији стварних власника, регистровани заступници у предузећима, удружењима, фондацијама и задужбинама, која су регистрована у Агенцији за привредне регистре (АПР), у обавези су да до данас изврше евидентирање стварног власника.
INFORMATICS students
Фото: Kompjuteri/pixabay.com

Поступак евиденције је бесплатан и води се искључиво електронским путем тако што корисник апликације, која се налази на интернет страници АПР-а, приступа на основу налога који је креирао на систему за централизовано пријављивање корисника.

Поред налога, регистровани заступници морају да имају електронски сертификат и апликацију НеџУ за потписивање електронским потписом.

АПР је од почетка евидентирања стварних вланика апеловала на кориснике да изврше обавезу тако што је на 65.000 регистрованих налога послала позивни мејл о постојању те законске обавезе.

Заменица регистратора Регистра привредних субјеката у АПР-у Марија Пајић раније је за Тањуг изјавила да је ту законску обавезу до претходног викенда извршило око 40.000 регистрованих друштава.

Закон се примењује на сва привредна друштва, осим на друштва која су у стечају или у поступку принудне ликвидације, и не примењује се на јавна акционарска друштва.

Евидентирање су дужни да изврше и законски заступници задруга, установа, задужбина и фондација, пословних удружења и удружења грађана, осим спортских удружења и верских организација.

Осим домаћих, обавезу евидентирања стварних власника имају и огранци страних правних лица, као и представништва страних привредних друштава, задужбина и фондација.

У циљу помоћи корисницима техничка служба АПР-а радиће данас и сутра до 20 часова уколико буду имали неких техничких проблема.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести