Данас је Црни петак: Потрошачки празник у радњама

НОВИ САД: Црни петак, потрошачки празник, када трговци одобравају највеће попусте је данас, а иако су се тек пре неколико година трговци у Србији прикључили тој светској акцији, потрошачи су већ научили да се тог дана исплати куповати, посебно робу нешто веће вредности, пре свега техничке уређаје.
soping
Фото: pixabay.com

Готово по правилу, тржни центри ће црни петак продужити и за викенд.

Будући да се Црни петак дешава и у околним земљама, често уз попусте веће него код нас, многи одлазе у пазар ван граница наше земље, одавде најчешће у Мађарску и Румунију. Они који се одлуче на то проћи ће још боље јер на граници имају право на враћање плаћеног пореза. Међутим, морају да знају да их, када се врате у Србију, чекају домаће дажбине. Сва роба која се унесе у Србији у вредности до 100 евра не подлеже плаћању  дажбина, док се за ону вредну од 101 па до 3.000 евра плаћа порез од 20 одсто и царина по стопи од десет одсто.

Црни петак обележиће се и у е-радњама, а и при тој куповини уз попуст плаћају се домаће дажбине. Већи промет у е-радњама за Црни петак покаже се у наредном периоду тако што се број пошиљки које стижу у земљу повећа. За робу купљену на тај начин, а чија је вредност већа од 50 евра, плаћају се и порез и царина, док се за ону до 50 евра плаћа само ПДВ.

Потрошачи који ће за Црни петак куповати преко границе, а имају дилеме око прописа, могу посетити сајт царинске службе и погледати брошуру „Водич за путнике”.

Д. В.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести