ДАНАС ОТВАРАЊЕ ПОНУДА ЗА ЛУКУ „Порт Дубаи” стиже у Нови Сад?

НОВИ САД: За АД „Лука Нови Сад” понуду за куповину је послала само компанија из Уједињених Арапских Емирата „Dubai Prt World”, сазнаје „Дневник”.
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Та компанија одавно се у јавности спомиње као потенцијални власник новосадске луке, али приликом прве продаје тог предузећа, када се лука ценила 16 милиона евра, није доставила понуду. Сада, у другој продаји, лучко предузеће се нуди инвеститорима упола цене, по почетној од 7,99 милиона евра, а колико ће Арапи платити за нашу луку, знаће се можда већ данас, каже наш извор, или пак за неколико дана.

Извор Дневника каже да других понуда осим из Дубаија нема, односно да ниједна друга понуда није стигла ни у суботу, а ни јуче.

Тако ће данас у 12 часова у Министарству привреде, како је предвиђено, бити отворена понуда стигла из седишта Уједињених Арапских Емирата. Понуду отварају три члана комисије, два представника Министарства и један представник „Луке Нови Сад”.

– По процедури, треба да се отворе две коверте, каже наш извор, и објашњава да се прво отвара коверат у којем су докази о томе да потенцијални купац испуњава услове за куповину новосадског предузећа, а потом и други коверат, у којем је понуда колико плаћа предузеће.

– Тај други коверат, по процедури, треба да се отвори за неколико дана – наводи саговорник „Дневника”, и наглашава да постоји могућност да поступак буде убрзан. – АД „Лука Нови Сад” се дуго продаје, па постоји шанса да данас буде отворена и друга коверта с ценом.

Подсећамо на то да је Министарство привреде у огласу о продаји навело услове за купце: да су у лучком бизнису најмање десет година, да су сваке у протекле три године остварили приход од 30 милиона евра годишње и претоварили изнад 1,4 милион тона робе, што понуђач „Дубаи Порт Њорлд” испуњава.

Новосадска лука је једина неприватизована српска лука, а држава је продаје, како се својевремено говорило, јер дуж тока Дунава нема ниједног лучког преузећа у државном власништву.

Лука се продаје без дугова и кредита, позитивно послује и годишње је у протеклих неколико година имала претовар изнад милион тона годишње. Од новог власника очекује се да претовар подигне на ниво капацитета предузећа – 2,5 милона тона годишње – да обнови механизацију, изгради обалу и силос.

И при првом и при другом покушају продаје више пута су померани рокови за достављање понуда потенцијалних купаца јер није било заинтересованих за капитал новосадског предузећа, мада су у јавности, осим „Dubai Port World”-а помињани и „Валона” из САД и „Ренус” из Немачке, па су документацију откупиле и две новосадске фирме „МК комерц” и „Карин комерц”.

З. Делић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести