Данци, Кинези и наши запошљавају у Руми; ускоро два нова погона

РУМА: На евиденцији незапослених у румској општини тренутно је 3.800 људи, а уколико све буде ишло по плану, ускоро ће их бити 400 мање.
Ruma-S_Nikolic08
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, румска компанија „Даг ЦО”, која се бави производњом горњих делова обуће и која у Руми запошљава око 350 радника, започела је изградњу новог производног објекта на путу Рума–Вогањ у којем ће посао добити још 200 радника.

Нови објекат те породичне компанија имаће око 4.500 квадратних метара и у њега ће бити уложено два милиона евра. Та фирма, која се од 2001. године успешно бави производњом горњих делова обуће, извозно је оријентисана. Специјализовна је за прављење обуће за полицију, војску, планираре, такозвану трекинг обуће. Прошле године је њен извоз достигао 331,3 милион долара, а годину раније 287,6 милиона евра. Највећи пласман своје робе лане, као и ранијих година, остварила је италијанском тржишту – 225 милиона долара, што чини 10,1 одсто укупног извоза индустрије коже и обуће у Србији. На другом извозном месту је Босна и Херцеговина са 42 милиона долара, затим Словенија, Црна Гора...


Добра пословна клима

По речима председника општине Рума Слађана Манчића, нису само страни инвеститори ти који граде и развијају свој бизнис у тој локалној самоуправи.

Производни погон проширује и ова домаћа компанија, и то из нашег града, рекао је Манчић.

Како додаје, она управо најбоље приказује каква је пословна клима у Руми.

Захваљујући томе што је здрава компанија, „Даг ЦО” отвара и нове производне погоне и прави простор за запошљавање радника. Обећали смо јој да ћемо тај део града покрити канализационом мрежом и за то ће бити потребно између три и пет милиона динара. Новац ћемо обезбедити из општинског буџета, каже Манчић.


Нови погон треба да буде завршен до краја године и упосли 200 радника да би фирма наставила започету реализацију с две немачке компаније. Директор компаније „Даг Цо” Дарко Илић наглашава да годишње с производних трака изађе око 350.000 пари обуће.

Та инвестиција нам је битна да бисмо у даљој перспективи могли размишљати о томе да запослимо и нове раднике, истакао је Илић. Према његовим речима, у неком наредном периоду би могли да приме 200 радника, толико има захтева за проширење посла. Помоћ локалне самоуправе је добродошла, каже наш саговорник.

Осим те домаће компаније, и једна страна је ових дана поднела локалној самоуправи захтев за проширење производње и изградњу нових погона, а самим тим и за запошљавање нових радника. Кинеско-данска фабрика „Healtcare” недавно је проследила захтев општини Рума за куповину додатна 4,5 хектара земљишта с намером проширења фабрике на додатних 20.000 квадратних метара.

Компанија се бави производњом душека, наддушека и јастука од меморијске пене и тренутно запошљава око 600 радника. Уколико дође до проширења капацитета, посао ће добити још 200 радника.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести