„Дарфур” би да закупи и да купи „Борели”, а дужан плату и по

За сада су за погоне сомборске Фабрике обуће у стечају „Борели” заинтересована три закупца, сазнаје „Дневник” незванично, а међу њима је и београдско предузеће „Дарфур”, доскорашњи закупац.
boreli, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Закупци треба до 12. окобра да доставе понуде Агенцији за лиценцирање стечајних управника, која је оглас о закупу објавила пре десетак дана, пошто је прво београдско предузеће „Дарфур” 15. септембра отказало закуп с „Борелијем” у стечају. Из Агенције за лиценцирање стечајних управника саопштили су само да је оглас о закупу идентичан оном објављеном у марту.

Како је наведено у огласу, закупац је у обавези да на локацији стечајног дужника обавља процес производње, да ангажује у периоду од три месеца од дана потписивања уговора најмање 50 лица која су била запослена код правног претходника стечајног дужника на дан 15. марта текуће године. Уговор о пословно-техничкој сарадњи се закључује на одређено време до стицања услова за продају, сходно одлуци стечајног управника о начину и условима уновчења имовине. Понуде се достављају у затвореној коверти, а рок за предају је 12. октобар.

50 лица треба да упосли будући закупац погона

Из Агенције су навели још и да је „Дарфур” у погледу плаћања закупа измирио обавезе, те да је организовао проиводњу обуће и запослио бивше раднике ДП „Борели”.

„Дафур” опет има намеру да у „Борелијевом” погону производи обућу, што је директор и власник Драган Петровић  потврдио „Дневнику”, рекавши да има и веће планове, да купи „Борели” кад се та фабрика обуће буде продавала.

"Јавићемо се на оглас за закуп погона, имамо уговорене послове за Русији у Италију и планове да у фабрици не само шијемо и кројимо обућу већ и радимо ђонове, па ће нам требати око две стотине радника, уместо 130 колико их је било упослено", казао је Петровић.

10.октобар рок да „Дарфур” исплати заостале обавезе

У вези с неспоразумом који је настао с радницима он се јуче правдао лошим одабиром сарадника који су га код запослених представљали, и нагласио да је остало мало још неизмирених обавеза према запосленима. Међутим, из закључака с јучерашњег састанка Социјално-економског савета Сомбора види се да „Дарфур” треба до 10. октобра да исплати запосленима августовску плату и део зараде за септембар, уплати доприносе за здравствено и пензионо осигурање од 13. маја, када је покренуо производњу обуће у „Борелију”, до 15. септембра, када су запослени прекинули рад, сазнавши да лични доходак за август неће примити тога дана.


Дуже од године у стечају 

„Борели” је од јула прошле године у стечају, уведеном због дуга од 1,8 милијарде динара. Сомборски „Борели” је правни наследник вуковарског  „Борелија”, који је завршио у банкроту. У Србији „Борели” има око 90 продавница, а од 1997. у Сомбору је почела и производња и продаја обуће. Било је више покушаја да се фабрика обуће прода, а међу купцима су се спомињали и италијански произвођачи обуће.  


На СЕС-у је још закључено да се у понедељак, 9. октобра, одржи састанак са свим запосленима. Такође је затражено да у Надзорном одбору буду представници радника и Града Сомбора и да се о закључцима обавесте Агенција за лиценцирање стечајних управника, Министарство привреде и Град Сомбор.    

З. Делић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести