Деби на Хонкошкој берзи донеће "Алибаби" 12,9 милијарди долара!

ХОНГ КОНГ: Тражња за акцијама кинеске компаније за онлајн трговину "Алибаба" достигла је на иницијалној јавној понуди на Хонкошкој берзи око 12,9 милијарди америчких долара, јавља агенција Ројтерс.
dž
Фото: Youtube Printscreen

То је највреднији листинг у том граду у последњих девет година и светски рекорд за једну прекограничну секундарну јавну понуду, преноси агенција Ројтерс.

У саопштењу "Алибабе" се наводи да је компанија утврдила цену на 176 хонкошких долара (22,49 америчких долара) по акцији, што је за 2,9 одсто ниже у односу на цену на затварању Њујоршке берзе.

То значи да ће "Алибаба" са планираним обимом емисије прикупити најмање 88 милијарди хонкошких долара (11,3 милијарде америчких долара), наводи британска агенција.

Међутим, уколико компанија примени такозвану "гриншо“ опцију, односно одредбу из уговора о ИПО-у која емитеру дозвољава да инвеститорима прода више акција него што је планирао ако интересовање буде веће од очекиваног, деби "Алибабе" на Хонкошкој берзи би могао да достигне укупан износ до 12,9 милијарди америчких долара.

Компанија "Алибаба" је, такође, као ознаку за своје акције одабрала берзански код "9988", који комбинује два најсрећнија броја у кинеској култури и која заједно симболишу дуготрајан просперитет.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести