Џеј-Пи Морган Чејс: Крај столетне глобалне доминације долара

ЊУЈОРК: Амерички долар ће се суочити са тешкоћама да остане водећа међународна валута у наредним деценијама јер ће растућа моћ азијских економија нарушити његову лидерску позицију, предвиђа америчка банка Џеј-Пи Морган Чејс.
dolari, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Амерички долар је већ готово један век доминантна резервна валута у свету", навео је стратег те банке Крег Коен, у извештају објављеном раније овог месеца.

Животни век многих других валута је окончан током историје услед премештања глобалних економских центара, који се сада селе према Азији, истиче стратег.

Иако се кинеско стицање статуса глобалне суперсиле сматра једним од кључних фактора овог премештања, то није и једини разлог, оцењује Раша тудеј.

Наиме, целокупна Азијска економска зона - од Арапског полуострва и Турске на западу до Јапана и Новог Зеланда на истоку, и од Русије на северу до Аустралије на југу - учествује са две трећине у глобалном економском расту и чини 50 одсто глобалног БДП-а.

Растућа куповна моћ тог региона повећаће број недоларских трансакција, што ће умањити статус долара као резервне валуте и ударити темељ да он буде "смењен" као доминантна међународна валута, оцењује америчка банка.

Другим речима, у наредним деценијама сматрамо да ће светска економија прећи са доминације САД и америчког долара у систем у којем ће Азија поседовати већу моћ, закључује Џеј-Пи Морган Чејс.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести