Делови за велики ЦЕРН-ов акцелератор мејд ин Србија

Уколико све буде ишло по плану, већ за две године у Србији ће се израђивати поједини делови који ће се уграђивати у велики ЦЕРН-ов акцелератор.
д
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о апсолутно најсложенијој техници у области електронике, компјутера, што ће допринети да у одређеним специјализованим областима технологије Србија постане водећа у свету, што ће бити веома значајно за српску привреду.

Наиме, Институт за физику у Земуну ће до краја 2020. године направити центар „Верокио” од 4.000 квадратних метара, у којем ће се у оквиру система ЦЕРН-а изводити најсавременији експерименти у области физике и високе технологије, што ће у Србији подићи нову привреду на ноге, а уједно ће бити и место окупљања најбољих студената и научника.

Институт за физику у Земуну ће до краја 2020. године направити центар „Верокио”

Директор Института за физику Александар Богојевић истиче да ће то заправо бити место где ће се први пут у Србији изводити научно-технолошки изазови познати у свету. Држава ће за изградњу објекта обезбедити пет милиона евра, а још толико кроз опрему даће највећи међународни научни центри у наредних десетак година. Идеја је, како истиче, да се направи фабрика за геније.

– „Верико” пројекат је наша идеја коју већ дужи низ година развијамо на Институту за физику и за коју смо пре пола године добили подршку Владе Србије и он је тако постао приоритетни пројекат Владе у области иновација. Сада смо у фази пројектовања и завршавања административних ствари, а за неколико месеци то предајемо Агенцији за имплементацију пројекта, која ће то радити у име Владе. До краја године биће расписан тендер за извођача и почињу грађевински радови – рекао је Богојевић.

Права и највећа корист за Србију у почетку, тврди он, биће од развоја високих технологија као дела наше привреде који је већ технолошки развијен, а то је тренутно искуључиво ИТ сектор који бележи велики раст.


Радиће око 50 најбољих студената

У Центру „Верокио” биће обезбеђени услови за рад око 50 најбољих студената заврших година дипломских и постидипломских студија окупљених око одређеног пројекта: физичара, биолога, инжењера, дизајнера и других струка. Зграда ће се налазити у дворишту Института за физику, а изнад ње ће бити фабричко постројење у којем ће се специјализована опрема из ЦЕРН-а, Немачке и Италије алоцирати и ту ће се правити, често само у једном примерку, изразито софистицирана справа.


– Постепено у Србији стаје на ноге потпуно нова привреда, које ми нисмо свесни. Нене од тих фирми нису велике, неке искључиво извозе, а за поједине се не зна да постоје на нашем тржишту, али су извандредне и тек ће се подићи на ноге – уверен је Богојевић.

Велики хадронски сударач (ЛХЦ) је највећи и најснажнији акцелератор честица на свету. Изграђен је с циљем да да одговоре на нека од најфундаменталнијих питања из области физике, и приближи најтемељније законе природе људским схватањима. ЛХЦ је изграђен под окриљем Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести