Делта сој срубио цене нафте, Брент пао на 65,91 долар

ЛОНДОН: Цене нафте су наставиле пад у петак седми дан узастопно спустивши се близу тромесечног минимума, и на путу су да трговачку недељу заврше с губитком од преко 6,0 процената.
c
Фото: pixabay.com

Таквом кретању цена допринеле су нове мере ограничења у земљама које бележе све већи број заражених делта сојем ковида-19, пад потражње у великим економијама и неочекивани раст залиха бензина у САД.

Међународна референтна нафта Брент трговала се данас у 11,30 чсова по средњоевропском времену за 65,91 долара по барелу, што је пад од 5,24 процента у односу на понедељак када је тргована за 69,56 долара, извештава агенција Анадолија.

Америчка сирова нафта ВТИ се спустила на 62,97 долара по барелу, повукавши се за чак 6,23 одсто у односу на ценовни ниво забележен у понедељак од 67,16 долара за барел.

Цене су целе трговачке недеље биле под притиском, јер су економски изгледи другог највећег потрошача нафте, Кине, изазвали забринутост инвеститора будући да је потражња за "црним златом" у тој земљи опала због ширења делта варијанте корона вируса.

Индустријска производња у Кини је, наиме, подбацила у јулу, забележивши раст од 6,4 посто у односу на исти месец 2020. године, док је на тржиштима био очекиван раст од 7,8 одсто.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести