Десетине фирми на продају, милијарде замрзнуте у имовини

БЕОГРАД: До краја овог месеца заказано је више десетина продаја предузећа која су у стечају, односно њихове имовине, а на “трејдинг листи” су и ИМР Раковица, Путеви из Сремске Митровице, Термоелектро, суботички “29. новембар”, ППТ Заптивке и Хидраулика из Трстеника као и низ хотела у Врању, Бањи Ковиљачи, на Јастрепцу... 
milan blagojevic
Фото: Tanjug (video)

Некадашњи познати југословенски гиганти и брендови, током низа година нису били у могућности да сервисирају своје обавезе, па су на њихову адресу стигли стечајни управници.

Након одлука да се прогласи банкрот у овим фирмама, следећа нужна мера је продаја имовине ради измирења дуговања, али се продајом ствара и могућности да се за неке од њих пронађе нови власник који би евентуално желео да обнови производњу или започне нови посао.

Некада моћна Индустрија мотора Раковица (ИМР) наћи ће се на продаји последњег дана маја, а процењена вредност предузећа је 2,9 милијарди динара.

Затим, на списку је до данас био и земунски Навип, али је Привредни суд у Београду у међувремену отказао продају.
На јавном надметању наредних дана наћи ће, међутим, суботички “29. новембар”, чија је почетна цена 59 милиона динара. 
Продаје се и непокретна имовина “Термоелектра”, предузећа које постоји од 1948. године, а његови радници некада су били ангажовани на многим реномираним пројектима широм Европе и у Србији.

Процењена вредност непокретности овог предузећа премашује 200 милиона динара.

Две фирме из Трстеника, ППТ Хидраулика и ППТ Заптивке такође траже купца, а процењене су на 443 и 416 милиона динара. 

Када је реч о хотелима у чувеним српским бањама, продају се два хотела у власништву ХТП Бања Ковиљача у стечају, понуђени по укупној почетној цени од 71 милион динара.

Угоститељски објекти крушевачког ИМК “14. октобар” на Јастрепцу понуђени су по почетној цени од 20 милиона динара, док ће продаја хотела "Врање" кренути са цифре од 95 милиона динара.

Списку треба додати и Велефармов комплекс у Врњачкој Бањи (101 милион динара), а ово акционарско друштво трећи пут тражи новог власника.   

Некадашњи велики произвођач намештаја у стечају, књажевачка “Тина” нуди се за 299 милиона динара.

На листи су и “Путеви” из Сремске Митровице који се цене на 194 милиона, “Напредак” из Пожеге на 174 милиона динара, затим “Млиностеп”, “Сквадра”, “Лескодрва”, као и имовине фирме “Милан Благојевић Минерва“ из Лучана, бродоградилиште “Сава” из Мачванске Митровице, земљорадничка задруге из Тутина, имовина предузећа “Делта легал”...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести