Десетогодишњи закуп њива привлачи паоре

Док су власници приватних њива већ увелико издали земљу у аренду, државне оранице још чекају ко ће их обрађивати у новој агроекономској години.
njiva, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Додуше, други круг јавних надметања за давање у закуп државног пољопривредног земљишта објављен је у 96 од 145 јединица локалне самоуправе у нашој земљи.

Оне преостале – 49 општина и градова – на путу су да заврше посао, па је тако за први круг заказана лицитација у 37 локалних самоуправа, а очекује се и да у 12 општина, после сагласности Управе за пољопривредно земљиште, буду заказане лицитација за први круг..

Пошто је издавање земље у аренду поприлично одмакло, у Управи за пољопривредно земљиште кажу да је извесно да интересовање за закуп државних њива из године у годину расте и да се већ сада може рећи да ће бити издато више државних ораница него прошле економске године. То, између осталог, поткрепљују подацима да је у општини Стара Пазова у првом кругу ове године издато у закуп мало више од 2.000 хектара, а лане 1.978. У тој општини расписан је и други круг надметања, па се очекује да површине под закупом буду још веће. Повећање обраде државних њива на подручју Старе Пазове, али и у другим локалним самоуправама, сматрају у Управи, последица је тога што се сада државне њиве нуде углавном на десетогодишњи период који пољопривредницима омогућава извесност и планирање пољопривредне производње на дужи рок.

С друге стране, рекордне површине под закупом последица су, између осталог, и детаљног пописа и евиденције државног пољопривредног земљишта која је успостављена и праћена уз подршку најсавременијег географско-информационог система који је Управа за пољопривредно земљиште применила у свим јединицама локалне самоуправе и за целокпуно државно пољопривредно земљиште.

Лане је највише земље у аренду издато у Инђији, Панчеву и Сремским Карловцима. У Инђији се обрађивало 3.455 хектара, што је сто хектара више него претходне године. У Панчеву је, рецимо, под арендом био 14.951 хектар а пре три године 13.681.

Међутим, у нашој земљи и даље има општина у којима пољопривредници немају интерес да обрађују државну земљу, али у Управи наводе да је у односу на претходне године број општина и градова у којима није било закупа пољопривредног земљишта у државној својини сада знатно  смањен.

У агроекономској години 2017–2018. било је 28 општина и градова без закупа. Годину раније, у 32 јединице локалне самоуправе није било заинтересованих за закуп државног земљишта.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести