Детаљна упутства за тест самосталности предузетника паушалца

БЕОГРАД: НАЛЕД и стручњаци КПМГ одржали су за више од 100 заинтересованих "вебинар" и дали детаљно објашњена правила и упутства за спровођење теста самосталности за предузетнике који плаћају паушално обрачунат порез.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

Тест самосталности је група од девет критеријума наведених у закону чијом применом се кроз пореску контролу утврђује самосталност предузетника у односу на налогодавца, па ако се утврди да постоји несамосталност губи се статус паушалца и плаћа 20 одсто пореза на бруто износ и 25,5 одсто доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

Како је речено, тест самосталности у примени је од 1. марта ове године и негова примена до сада није одложена услед ванредног стања.

Уколико сами процене на основу критиријума и упутства пореске управе да је у њиховој сарадњи предузетник несамосталан, налогодавац и предузетник се до 30. априла могу договорити и променити однос сарадње односно прећи на сарадњу преко уговора о раду уз олакшице за ново запошљавање.

Током вебинара стручњаци КПМГ нагласили су да је терет доказивања несамосталности на пореским инспекторима односно пореској контроли и да се испитивање критеријума не може екстензивно тумачити и примењивати у другој врсти поступка.

Пореска контрола у тесту проверава однос предузетника и налогодавца по критеријумима радног времена, одсуства и одмора, коришћењу просторија, усавршавања и стручног оспособљавања, ангазовања преко огласа или посредника, обезбеђивању средстава за рад односно новца за њих, руковођење, степена остварених прихода од једног налогодавца, ризика за обављени посао, уговорене забране конкуренције И трајању ангажовања током године.

На несамосталност предузетника у односу на једног налогодавца указује испуњеност пет од девет критеријума, рекли су стручњаци током вебинара и препоручили да пословни партнери сами изврше претходну самопроцену самосталности.

Преко 100.000 предузетника који се у Србији паушално опорезују могу бити подвргнути испитивању њхове самосталности у односу на налогодавце, а изузеци су адвокати, јавни бележници, јавни извршитељи који су наведени у прописима и на њих се тест не примењује.

Успостављање теста самосталност као пореске мере већ је имало позитивног ефекта, констатовано је, јер су неки послодавци предузетнике који тест не би прошли примли у радни однос.

Напомиње се да предузетници ангажовани за стране налогодавце углавном не би требало да имају проблема у тесту самосталности и провере би њихову самосталност требало само да потврде.

Ако се утврди несамосталност у раду за стране налогодавце додатне пореске и трошкове доприноса не плаћа налогодавац, него предузетник сам.

Онај ко падне на тесту самосталности имаће додатне обавезе у виду пореза и доприноса на исплаћену накнаду плате, а може бити поведен и поступак за порески прекршај.

Иначе, читав вебинар с презентацијом пореских стручњака КПМГ-а о тесту самосталности, као и одговоре на приспела питања НАЛЕД ће поставити на свој сајт.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести