Девизне резерве НБС 11,17 милијарди евра на крају септембра

БЕОГРАД: Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају септембра 11,17 милијарди евра, што је за 153,2 милиона евра мање него на крају августа.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 191 одсто и око шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштено је из НБС.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају септембра износиле су 9,31 милијарди евра, што је за 144 милиона евра мање него на крају августа.

Смањење девизних резерви у септембру у целости је резултат настојања државе да, у амбијенту остварених добрих фискалних резултата, настави процес смањивања својих девизних обавеза (нето 193,7 милиона евра), по основу кредита и хартија од вредности, што доприноси даљем смањењу јавног дуга и побољшању његове валутне структуре.

У правцу повећања девизних резерви деловали су нето приливи по основу донација, управљања девизним резервама и другим основима (укупно 69,5 милиона евра), а забележен је и позитиван утицај тржишних фактора (нето 8,7 милиона евра).

Наведени приливи били су више него двоструко већи од реализованих одлива из девизне обавезне резерве по основу уобичајене активности банака и другим основима, у укупном нето износу од 37,7 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 488,8 милиона евра и био је за 5,5 милиона већи него у претходном месецу.

У првих девет месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5,14 милијарди евра.

У септембру је забележена номинална депрецијација динара у односу на евро од 0,1 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 10 милиона евра и продајом 15 милиона у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести