Девизне резерве НБС 11,32 милијарде евра на крају августа

БЕОГРАД: Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају августа 11,32 милијарде евра, што је за 77,7 милиона евра мање него на крају јула. 
devize.jpg
Фото: Youtube Printscreen

У односу на крај августа 2017. године, бруто девизне резерве повећане су за 1,04 милијарде евра, саопштено је из НБС.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 194 одсто и око шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама. 

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају августа износиле су 9,46 милијарди евра, што је за 78 милиона евра мање него на крају јула.

Смањење девизних резерви у августу је резултат настојања државе да у значајнијој мери смањи свој девизни дуг, чиме се доприноси смањењу јавног дуга Републике Србије и промени његове валутне структуре с циљем смањења изложености девизном ризику. 

Одливи по основу превремене и редовне отплате девизних кредита, доспелих хартија од вредности и другим основима, у укупном нето износу од 340 милиона евра, у великој мери су били компензовани приливима оствареним интервенцијама НБС на домаћем девизном тржишту, односно куповином 200 милиона евра.

Нето приливи по основу донација, управљања девизним резервама и по другим основима у укупном износу од 70,2 милиона евра, и позитиван утицај тржишних фактора забележен у овом месецу (12,1 милион евра) били су више него довољни да надоместе нето одливе из девизне обавезне резерве по основу уобичајене активности банака и по другим основима (укупно 20 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у августу износио је 483,3 милиона евра и био је за 21,4 милиона већи него у претходном месецу. 

У периоду јануар-август ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4,65 милијарди евра.

У августу је забележена номинална депрецијација динара у односу на евро од 0,2 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 190 милиона евра ради ублажавања претераних дневних осцилација курса.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести