Девизне резерве у фебруару порасле на 11,4 млрд евра

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају фебруара 11,39 милијарди еврам што је за 51,9 милиона евра више него у јануару, и чак за 1,60 милијарди више него на крају фебруара 2018. године. 
narodna banka srbije
Фото: Tanjug (video arhiva)

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 187 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштено је из НБС.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају фебруара су износиле 8,96 милијарди евра, што је нешто ниже у односу на крај претходног месеца када су износиле 8,97 милијарди.

На повећање бруто девизних резерви у фебруару највише су утицали приливи по основу успешног управљања девизним резервама, донација, девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака и по другим основима, у укупном нето износу од 104,1 милион евра. 

Додатно, позитиван ефекат на девизне резерве у фебруару су имали и тржишни фактори у износу од 53,5 милиона евра.

Наведени приливи у потпуности су надоместили одливе по основу активности НБС на домаћем девизном тржишту, где је нето одлив износио 90 милиона евра, и по основу раздужења државе и другим основима у укупном нето износу од 15,7 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у фебруару износио је 433,6 милиона евра и био је за 61,3 милиона евра мањи него у претходном месецу. У прва два месеца ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 928,5 милиона евра.

Динар је у фебруару номинално ојачао за 0,2 одсто у односу на евро на месечном нивоу, док је од почетка године вредност динара готово непромењена у односу на евро. У условима апрецијацијских притисака на девизном тржишту у фебруару, НБС је интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 30 милиона евра, у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса. 

Ради постепеног прилагођавања банкарског сектора ситуацији побољшане ликвидности  на новчаном тржишту Народна банка Србије је, након прве додатне своп аукције у 2019. години која је била организована 28. јануара са роком доспећа од две недеље, у фебруару организовала две додатне своп аукције девиза ЕУР/РСД. 

На аукцији организованој 11. фебруара, НБС је од банака своп купила 110,5 милиона евра, чиме је банкама обезбедила динарску ликвидност на рок од две недеље у износу од 13,1 милијарде динара. 

На аукцији организованој 25. фебруара НБС је од банака своп купила 70 милиона евра, а банкама обезбедила динарску ликвидност на рок од две недеље у износу од 8,3 милијарде динара, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести