Девизне резерве Србије веће за 221 милион евра

БЕОГРАД: Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јуна 11,10 милијарди евра, и веће су за 221,1 милион евра у односу на претходни месец.
devize.jpg
Фото: Youtube Printscreen

У односу на крај јуна 2017. године, бруто девизне резерве су повећане за 1,43 милијарде евра, саопштено је из НБС.

Јунски ниво девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 195 одсто, и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од критеријума којим се утврђује адекватан ниво покривености девизним резервама. 

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јуна су износиле 9,31 милијарди евра, што је за 241 милион евра више него на крају маја и представља њихов нови највиши ниво крајем месеца од 2000. године.

Повећање бруто девизних резерви у јуну је у највећој мери резултат прилива по основу интервенција НБС на домаћем девизном тржишту, односно куповином девиза од банака у износу од 320 милиона евра. 

Додатни допринос већем нивоу девизних резерви дали су и нето приливи по основу донација, управљања девизним резервама и осталим основима, са укупним износом од 76,7 милиона евра. 

Наведени приливи били су више него довољни да надоместе одливе по основу нето раздужења државе по девизним кредитима и хартијама од вредности, који су износили укупно 97,3 милиона евра, затим одливе по основу повлачења девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака у нето износу 47,1 милиона евра, као и да у потпуности амортизују негативан утицај тржишних фактора (нето 31,2 милиона евра) који су обележили јун.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јуну је износио 450,5 милиона евра и био је за 63,4 милиона мањи него у претходном месецу. 

У првих шест месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3,71 милијарда евра.

У јуну је забележена номинална апрецијација динара у односу на евро од 0,1 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 365 милиона евра у циљу ублажавања претераних дневних осцилација курса.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести