Дигитализација – пут којим иду и наша наука и привреда

Трећи сајам „Наука за привреду”, који је окупио представнике науке и привреде с циљем да се научноистраживачке организације и привредници  интензивније повежу, да се прикажу потенцијали академске заједнице примењиви у пракси, одржан је  на Новосадском сајму.
д
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

По речима државног секретара у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимира Поповића, који је отворио сајам, да би се подстакао развој науке, друштва и привреде неопходна је подршка и улагање у иновације и савремена технолошка решења, и то се и чини и чиниће се и убудуће.

– Изузетно је важно да се наука и привреда још боље повежу и да се сарадња подигне на још виши ниво, а овај сајам је прилика коју треба искористити јер помаже да се то и догоди, а да корист имају сви – рекао је Поповић. – Када је дигитализација у Србији у питању, већ до сада је много урађено, а сигурно је да ће то и у будућности бити пут којим ће ићи и наша наука и наша привреда.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић указао је на то да је тај сајам, иако можда скроман по броју излагача, има велики значај по томе шта се на њему нуди – идеје, знања и решења која је изнедрио научноистраживачки рад високообразовних институција, а која се могу применити и на тај начин допринети развоју привреде.

– Дигитализација је већ далеко одмакла, а то је и пут да се допринесе складном повезивању високог образовња и других сфера – од државне управе до привреде – рекао је Милошевић. – Покрајинска влада је то и те како добро разумела, па се развоју савремене технологије и дигитализацији пружа максимална подршка, а ускоро се очекује и отворање Технолошког парка у Новом Саду.  

Фото: Танјуг/Јарослав Пап


Најбоља дигитална решења

На сајму „Наука за привреду” уручена су признања за најбоља дигитална решења. Прво место припало је дигиталној платформи „АгроСенс” – за управљање пољопривредним газдинствима Института „БиоСенс”. Друго место освојио је Факултет физичке културе – за дигитално решење батерије тестова за процену физичког капацитетеа старијих људи, а трећепласирани Факултет техничких наука награђен је за софтвер који омогућава јавни увид у постојеће нивое електромагнетног поља.


Проректорка за наставу Универзитета у Новом Саду Сања Подунавац Кузмановић истакла је да је УНС, који ће следеће године обележити 60 година постојања, све то време квалитетно и успешно сарађује с привредом, а да је сајам добра прилика и за привреднике и високошколске установе да заједно нађу и примене најбоље решења која допринесу успеху. 

На сајму „Наука за привреду” одржан је округли сто „Друштвено одговорна дигитализација”, а излагачи и привредници имали су директне састанке. Факултети и институти УНС-а, као и друге научне институције у Војоводини, представили су дигитална решења примењива у малим и средњим предузећима, али и великим компанијама.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести