ДИРЕКТОР ДП „НОВИ САД – ГАС” Снабдевање гасом сигурно, радна места сачувана

ДП „Нови Сад – гас” један је од највећих дистрибутера у Србији, а његово пословање последњих година оптерећено је великим дуговањима и блокадом рачуна.
Direktor DP „Novi Sad – gas” Milan Đukić Foto: privatna arhiva
Фото: Директор ДП „Нови Сад – гас” Милан Ђукић Фото: приватна архива

Недавно је Управни одбор тог предузећа сменио дугогодишњег директора Јову Вујановића и на његово именовао Милана Ђукића, дотадашњег извршног директора за правне и кадровске послове у ЈП „Србијагас”.

– ДП „Нови Сад – гас” је у непрекидној блокади био 624 дана, а у последње три године 798 дана – каже Ђукић за наш лист. – Дугови, посебно ЈП-у „Србијагас” били су велики, а готово сви процеси у предузећу заустављени. Тако дуга блокада рачуна неминовно изазива поремећај система пословања, али сведоци смо да је ДП „Нови Сад – гас” радио и пословао готово без проблема. Преузимајући управљање ДП „Нови Сад – гас”, били смо свесни тога да је ситуација лоша, дуговања „Србијагасу” била су велика па је, да би се заштитила сопствена потраживања, ЈП „Србијагас” преузео управљање ДП-ом „Нови Сад – гас” и обавезу да се рачун што пре одблокира и послује у законским оквирима, што је и учињено, и свега месец од доласка новог руководства будућност предузећа је извеснија. Захваљујем се свима, пре свега великим повериоцима и ЈП „Србијагас, који су повукли блокаду верујући у нашу будућност, али и онима који нису одустали од наплате иако је због тога блокада продужена јер су нам тако указали на то како виде будућност онога чији су добављач у претходном периоду били.

Фото: ДП „Нови Сад – гас” Фото: Ф. Бакић

Један од проблема које ДП „Нови Сад – гас” има су прикључци, а Ђукић наглашава да се на томе интезивно ради, и то по редоследу приспећа захтева и комплетирања документације.

– Истовремено, нови потрошачи морају да разумеју да правила за изградњу прикључака и услове не одређује пословодство ДП „Нови Сад – гас” већ Закон о енергетици, и да се не може изостављати оно што је важно за прикључење – од подношења захтева до пуштања гаса у унутрашњу гасну инсталацију, а шта је све то, ускоро ће сви моћи да виде на сајту предузећа. Изостанак било којег корака блокира даљи рад на прикључењу. Што се тиче нелегалних прикључака – тиме ћемо се континуирано бавити, а постоје неуобичајени показатељи у пословању који људима из струке и из посла трговине природним гасом свакако сигнализирају одређени проблем.

И поред затечене ситуације, указао је Ђукић, снабдевање потрошача одвијало се без икаквих проблема, а тако ће бити и даље. Он је истакао да ЈП „Србијагас” гарантује сигурност снабдевања гасом Србије, а да ДП „Нови Сад – гас”, захваљујћи уговору с ЈП „Србијагас”, гарантује сигурно снабдевање потрошача Новог Сада и пет општина – Беочин, Сремски Карловци, Бачки Петровац, Бачка Паланка и Мали Иђош.


Благајна поново ради

– Одмах након именовања новог руководства, уочили смо да рад благајне и ток готовог новца нису регулисани одговарајућим општим актом и, да би се спречили могући проблеми, благајна у склопу предузећа је затворена. Сада је успостављен низ процедура у вези с током готовог новца,  благајна ће од понедељка радити и потрошачи ће моћи да плате рачун без плаћања провизије.


– ДП „Нови Сад – гас” има готово 60.000 потошача, а проценат наплате је висок, што гарантује да се последице лошег пословања у претходном периоду могу санирати. Уведена је нулта толеранција на неплаћање испоручених и преузетих количина гаса, нема и неће бити привилегованих и они који не буду измиривали обавезе у законском року биће у поступку принудне наплате – казао је Ђукић.

По његовим речима, запослени не треба да брину јер ће радна места бити сачувана, али ће обим и опис послова свакако бити другачији како се предузеће буде мењало. 

– ДП „Нови Сад – гас” има 99 запослених и стручне људе, пре свега у техничком делу предузећа, који знају да раде и имају квалификације и лиценце. Отпуштања се не планирају, али се не планира ни ново запошљавање – рекао је Ђукић.

Д. Млађеновић

 

 

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести