До краја деценије Фијат прелази само на електрична возила

ТОРИНО: До краја ове деценије Фијат ће производити само електричне моделе аутомобила, потврдио је извршни директор Оливије Франсоа.
fijat 500
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

"Истражујемо подручје одрживе мобилности за све: ово је наш највећи пројекат. Између 2025. и 2030. године наша ће линија производа постепено постајати само електрична. То ће бити радикална промена за Фијат", навео је Франсоа у саопштењу.

Његово саопштење упућено је непосредно уочи Светског дана заштите животне средине који се данас обележава.

Пре нешто више од годину дана Фијат је представио свој нови, потпуно електрични 500е модел, а Франсоа је навео да је у финалној фази развоја и спортска електрична Абарт верзија за "500е", преноси портал Кликс.

Ова најава је повезана са састанком који је Франсоа имао са архитектом Стефаном Боеријем, можда најпознатијим по резиденцијалним кулама Боско Вертикале у Милану прекривеним дрвећем и растињем.

Њих двојица разговарали су о потреби хитних промена у урбаним пределима за које је Боери рекао да су одговорне за 70 посто глобалних емисија CО2.

"Наша је дужност да што пре на тржишту имамо понуду електричних аутомобила који не коштају више од оних с мотором с унутрашњим сагоревањем, а у складу с падом трошкова батерија", рекао је Франсоа.

Поред тога, Франсоа је такође рекао да ће позната кровна стаза на старој Фијатовој фабрици Лингото у Торину ускоро добити и зелену трансформацију у виду висећих вртова са 28 000 садница.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести