До краја године још једна емисија штедних обвезница

БЕОГРАД: Грађани Србије имаће и ове године прилику да евентуални вишак новца уложе у најсигурнији и најисплативији облик штедње - државне штедне динарске и евро-обвезнице.

Како кажу у Министарству финансија за Танјуг, у другој половини 2018. планира се још једна емисија штедних обвезница, новог инструмента штедње који је држава први пут грађанима понудила крајем прошле године.

Камата, односно капитална добит на штедне обвезнице изузета је од обавезе плаћања пореза.
Укупан обим емисије динарских штедних обвезница износио је прошле године 12 милијарди динара, а евро штедних обвезница 80 милиона евра. 
Укупно је реализовано 195,7 милиона динарских штедних обвезница, односно 17,4 милиона евро штедних обвезница.

У Министарству финансија подсећају да су 27. децембра 2017. емитоване динарске штедне обвезнице рочности две, три, пет и 10 година, са купонским стопама четири одсто, 4,50 одсто, 5,25 одсто и 6,25 одсто, док су штедне обвезнице деноминоване у еврима исте рочности имале купонске стопе од 1,0 одсто, 1,75 одсто, 2,5 одсто и 4,0 одсто. 

Номинална вредност динарских штедних обвезница износила је 2.000 динара, а евро обвезница 100 евра, док је максималн број куповине штедних обвезница по инвеститору био 5.000 комада по једној динарској емисији, односно 500 комада по једној евро емисији.
У Народној банци Србије наводе да штедне обвезнице представљају једну нову инвестициону алтернативу коју је држава понудила грађанима, односно становништву.

Генерални директор Сектора за монетарне операције НБС Никола Драгашевић објашњава да штедне обвезнице имају карактеристике и штедње и државних хартија од вредности, те да се њима настојало да се државне хартије од вредности приближе становништву, односно да и штедише са мањим улозима могу да уложе у државне хартије од вредности и да из тога имају неколико предности.
 "Пре свега, минимални улог за улагање у државне хартије од вредности када је реч штедним обвезницама мањи је у односу на минимални улог када је реч о обичним, односно другим типовима државних хартија од вредности", каже он у разговору за Танјуг.

"Међутим, реализација самих штедних обвезница била је нешто мања од очекиване и можемо да кажемо да су се грађани, као када је реч о штедњи, више определили за улагање у девизне штедне обвезнице", рекао је Драгашевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести