До краја године концесија за Сава центар?

БЕОГРАД : Град Београд планира да "Сава центар" да на концесију на дужи временски период, а очекује се да би цео тај посао могао да буде завршен до краја године, изјавио је градски секретар за привреду Милинко Величковић.
s
Фото: Tanjug (video)

Он каже да о концесији одлучује Скупштина Београда, која је и оснивач ЈП "Сава центар" и власник имовине, те да је план да се пре свега изради студија.

Ако би Скупштина града усвојила студију, Величковић је прецизирао да би била расписана концесија на коју би могли да се јаве и домаћа и страна правна лица.

Подсетио је да су до сада пропала два покушаја јавно-приватног партнерства за "Сава центар".

Величковић је на Скупштини Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије - ХОРЕС навео је да је зграда "Сава центра" давно изграђена, да има доста техничких недостатака када је реч о енергетској ефикасности, техника и опрема су застарели, па су потребна велика улагања у рекострукцију тог објекта.

У ХОРЕС-у, који је своју Скупштину данас одржао управо у "Сава центру", кажу да тај објекат постаје кочница развоја.

Председник Скупштине ХОРЕС-а Томислав Момировић је рекао да прилив туриста у Београд страшно расте, али да конгресни центар, који је срж туристичке привреде, стагнира већ 30 година.

Десет година лутамо шта ћемо са Сава центром. Неопходно је храбро преломити ту причу и ући у инвестирање на један или други начин, да ли приватизација, јавне инвестиције, концесија као, такође, добро решење, каже Момировић.

Навео је да ће ХОРЕС подржати сваки модел који ће довести до инвестиција и поновног подизање "Сава центра" на ниво на коме је био када је тај објекат отворен.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је да је "Сава центар" горући проблем који дефинтивно мора да се реши како би се даље развијао конгресни и пословни туризам.

На Скупштини ХОРЕС-а, којој су присутвовали и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Привредне коморе Србије, поред питања "Сава центра" било је речи и о предлогу да се ПДВ на угоститељске услуге са 20 смањи на 10 одсто, осим за алкохолна пића, као и о предлогу да се подигне неопорезиви износ на плате.

Професору Слободану Унковићу уручена је плакета за укупан допринос развоју туризма.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести