До сада преко 2.600 захтева за покретање бизниса

Наредног понедељка, 22. априла, истиче рок до којег заинтересовани незапослени, који су на евиденцији Националне службе за запошљавање, могу поднети захтев, бизнис-план и неопходну документацију и покренути сопствени посао.
posao, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На тај начин незапосленима се, уместо да чекају на посао, пружа могућност да га сами покрену, а НСЗ је ове године за ту намену издвојио од 200.000 до 240.000 динара по незапосленом.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић објашњава да ове године у тај програм може бити укључено близу 4.000 људи, а да је до сада поднето преко 2.600 захтева. По његовим речима, то не значи да до истека рока захтева неће бити знатно више јер, како указује много је оних који чекају последњи дан.

– Процедура није захтевна, а новац који се добија за започињање сопственог бизниса је бесповратана помоћ – објаснио је Мартиновић. – Своту неко може звати симболичном, а неко подстицајном, а пошто су износи од 200.000 до 240.000 динара, мислим да је то довољно да се годину дана уплаћују порез и доприноси и да је довољно да се започне неки бизнис који не захтева велика улагања

По његовим речима, исти је рок и за оне су спремни да запосле нове раднике, а највеће интересовање за тај програм НСЗ-а показали су послодавци. За отварање нових радних места, НСЗ послодавцима нуди од 150.000 до 300.000 динара. Новина ове године је програм приправништва, који ће се спроводити у приватним компанијама јер је намера државе да се подржи развој приватног сектора, а да се растерећује јавни.


За факултетског приправника 30.000 динара месечно

Приватним послодавцима који се пријаве на јавни позив за запошљавање приправника с високим образовањем НСЗ месечно рефундира нето зараду од 30.000 динара, као и припадајући порез и доприносе за обавезно социјално осигурања у трајању од године. Када је реч о приправницима са средњим образовањем, НСЗ газдама месечно рефундира нето зараду од 28.000 динара током шест месеци, али и до године, у зависности од врсте радног односа.


– Ове године ћемо имати два модалитета подршке запошљавању приправника старости до 30 година – за лица с високом стручном спремом и оне са средњом стручном спремом. Постоје услови које будући запослени морају да испуне, као што је, рецимо, да стаж на евиденцији НСЗ-а мора бити бар шест месеци, а просечна оцена студирања најмање 8,5. Осим за њих, постоје услови и за послодавце који желе да се укључе у тај програм. Наиме, они имају обавезу да након истека периода у којем зараду приправника финансира НСЗ, а то је година за високу стручну спрему, а шест месеци за средњу, они остану дату  раде одређени период – од три до шест месеци. То није велика обавеза, а верујем да ће они који се добро покажу сигурно имати шансу да остану дуже – сматра Мартиновић.

Иначе, НСЗ очекује да преко тог програма ове године буде ангажовано око 1.130 приправника. Програм ће се реализовати само у оним приватним компанијама које редовно измирују своје пореске обавезе.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести