Добар стан у Новом Саду брзо оде и ако је квадрат и 2.000 евра

Цене некретнина у Србији ће у овој години највероватније остати на садашњем нивоу и не очекује се већи раст, кажу у Грађевинској комори Србије.
novi sad panorama, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Потпредседник Грађевинске коморе Горан Родић указује на то да има доста завршених објеката у којима структура некретнина није тако повољна, пошто се највише траже мањи станови, те да су станови тржишна категорија и да кад их има више, цене падају и обратно, али и да доста тога зависи и од куповне моћи грађана.

– Има доста завршених објеката, а највише се траже мањи једнособни, једноипособни и двособни станови – каже Родић. – Ипак, очекује се да ће цене некретнина ове године остати на садашњем нивоу, осим можда у зонама у којима је потражња већа, где би могло доћи до мањег раста цене квадрата.

Слично је и у Новом Саду, а како каже власник новосадске агенције „Бомбикс некретнине” Јовица Плавшић, потражња за становима је константна, и расте, што је и разлог да цена не пада, напротив, приметан је благи раст, посебно на одређеним микролокацијама. Он указује на то да су најтраженији станови мање квадратуре – гарсоњере, једнособни и једноипособни од око 40 кадрата, пре свега близу центра, а добро се продају и станови чија површина прелази 100 квадратних метара.

– Највише се купују станови у већим градовима – Београду, Новом Саду, или у местима у њиховој близини, Зрењанину и Панчеву, а због тога су цене квадратног метра у њима више – каже Плавшић. – С друге стране, потражња за некретнинама у Кикинди, Вршцу, Сомбору, Кули, Врбасу... је мала.


Недостају канцеларијски простори

Осим велике потражње за становима, све су траженији модерни канцеларијски простори и малопродајни објекти јер многе компаније своје пословање из ширег региона пребацују у Србију.

– Мањак канцеларијског и пословног простора је сталан, стално је и интересовање да се он изнајми или купи, а у последње време интерес расте – каже Јовица Плавшић. – Слично као и код станова, приликом куповине или закупа пословног простора цена квадратног метра  зависи од неколико фактора, међу којима је свакако локација, па су најскупљи локали у центру града, а најповољнији на периферији. 


Он истиче да цена стана зависи од локације и квадратуре, те времена изградње. У Новом Саду се више траже станови у новоградњи, а цена квадратног метра креће се од око 1.300 евра до око 1.700. Квадратни метар старијих станова, у зависности од локације, кошта од око 850 евра па до изнад 1.000.

– На појединим микролокацијама у Новом Саду, у близини центра, квадратни метар стана у новоградњи кошта и до око 2.000 евра, а потражња је увек већа од понуде. Слично је и са становима на другим атрактивним локацијама, где је за квадрат потребно од 1.600 евра до 1.800. То је утицало и на раст цена на другим подручјима града па је тако сада квадрат станова на Телепу у односу на септембар прошле године стотинак евра скупљи и кошта око 1.300 евра, а за новоизграђене станове на Салајци цена квадратног метар иде и до 1.500 евра – каже Плавшић.

Да тржиште некретнина у Југоисточној Европи наставља да расте брже него што се то очекивало, потврђено је и на Међународној конференцији о тржишту некретнина, одржној недавно у Београду, на којој је истакнуто да се очекује да ће раст цена успорити ове године. По речима сениор директора одељења за процене вредности у ЈИЕ у косултантској кући за некретнине ЦБРЕ Небојше Нешовановића, не треба очекивати ни пад цене пошто се очекује јака тражња. Он је истакао и да је циљ да се успори раст цена, да се нада да ће се у наредну годину то и десети, после чега би се тржиште стабилизовало, а да би до корекције цена могло доћи тек за око две године.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести