Добра зарада од извоза пластичних цеви

НОВИ САД: Групација произвођача пластичних производа Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала при Привредној комори Србије покренула је, у сарадњи с Министарством грађевинарства и уз учешће Института ИМС, иницијативу за израду правилника у области производње цеви од пластичних маса.
cevi
Фото: pixabay.com

Та иницијатива је резултат потребе да се подзаконским актима утврди законски оквир за оцењивање усаглашености грађевинских производа из нехармонизоване области, као што су пластичне цеви за воду, казао је секретар Удружења за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала Драган Стевановић.

Такав документ би, каже, пре свега допринео квалитету производа који би се свугде производио с истим стандардима, а помогао би и при усаглашавању захтева које произвођачи морају да испуне приликом учешћа на тендерима јер су се до сада сусретали с различитим захтевима, различитим формама изјава о усаглашености као и различитим тумачењима документације.

Тим правилником би се детаљно дефинисале техничке спецификације за производе из те области као и систем сертификације којим би се доказивала усаглашеност производа са задатим перформансама приликом стављања у промет, наводи се у саопштењу ПКС-а.

Документ треба да буде резултат договора и активне дискусије, имајући у виду да доприноси стандардизовању квалитета производа, што је крајњи интерес свих произвођача.

Произвођачи пластичних цеви су добар пример како заједнички интерес државних органа и привреде резултира конкретним резултатом, тј. Предлогом правилника о техничким захтевима за елементе система цевовода од пластичних маса за снабдевање водом и за одводњавање и канализацију.

Када су у питању цеви и црева од пластике, у 2018. години бележи се суфицит у спољнотрговинској размени од 138 милиона евра. Извезено је 43.401 тона у укупној вредности 214 милиона евра, а увезено 17.646 тона за 76 милиона евра.

Највише се извозе цеви и црева од осталих пластичних маса, али и цеви од ПЕ и ПВЦ-а, док се највише увозе прибор за цеви и црева од пластичних маса, наводи ПКС у саопштењу.

Д. В.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести