Добровољни пензијски фондови увећали имовину за 3,3 одсто

БЕОГРАД: Укупна нето имовина добровољних пензијских фондова у Србији у трећем тромесечју ове године порасла је за 3,36 одсто, а у истом периоду укупне уплате биле су 869 милиона динара, док су фондови исплатили 388 милиона динара, наводи се у извештају о Сектору добровољних пензијских фондова који је данас објавила Народна банка Србије.
nbs
Фото: Tanjug (S. Radovanović)

Укупна нето имовина фондова у трећем тромесечју износила је 43,5 милијарди динара, а највише, 78,6 одсто, имали су уложено у државне обвезнице, док је просечна рочност средстава уложених у државне дужничке инструменте износила 3,8 година.

На крају овог периода у фази акумулације било је укупно 199.294 корисника који су имали 272.819 уговора о чланству.

Сваки пети корисник био је члан два или више добровољних пензијских фондова, док је учешће корисника услуга фондова у укупном броју запослених износило 9,4 одсто.

Просечан износ акумулираних средстава у трећем тромесечју био је већи од 245,4 хиљаде динара, а 57 одсто корисника били су мушкарци.

У овом периоду 36,3 одсто од укупних уплата било је индивидуално, 33,4 одсто преко пензијских планова, док је 30,3 одсто уплата ишло преко послодаваца.

На крају тромесечја пословала су четири друштва за управљање фондовима, која су управљала са имовином седам добровољних пензијских фондова.

У укупна вредност накнада за управљање у овом тромесечју износила је 134,5 милиона динара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести