Долар благо ослабио према корпи валута, евро се опоравља

ЛОНДОН: Долар је данас благо склизнуо према корпи валута, након јучерашњег раста подстакнутог објавом записника са седнице ФЕД-а одржане 2. и 3. новембра, из којег је видљива забринутост америчке централне централне због растуће инфлације.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Више чланова одбора за монетарну политику ФЕД-а изразило је отвореност за убрзање смањења програма куповине обвезница ако се висока инфлација задржи и за раније подизање каматне стопе него што је било планирано.

Узлазни тренд долара, који је овог месеца ојачао за око 2,8 посто, данас је заустављен, при чему се доларски индекс на поподневном трговању спустио за 0,1 проценат према корпи главних ривала на 96,782 поена, са 16-месечног максимумом од 96,938 бода достигнутог касно синоћ, извештава Ројтерс.

У односу на јапански јен, долар је тргован на нивоу незнатно испод петогодишњег максимума.

Истовремено, евро се благо опоравио, ојачавши за 0,1 посто на 1,1209 долара. Јединствена валута је изгубила око 3,0 процента вредности овог месеца, под притиском очекивања да ће монетарна политика Европске централне банке бити "млака" у односу на ФЕД-ову, али и због нових мера ограничења услед распламсавања ковида-19 у Европи.

Шведска круна је порасла за око 0,5 одсто према долару на 9,0657 круна за долар, и за око пола процента према евру на 10,1645 круна, али је ово и даље њен нагори месец у погледу паритета према валути еврозоне од септембра 2020.

Шведска централна банка је оставила монетарну политику непромењеном, наводећи да ће се инфлација спустити следеће године, и најавила прво повећање референтне камате након пандемије за крај 2024.

На крипто берзама, биткоин је ојачао за око 2,7 посто на 58.730,33 долара, настављајући опоравак од овомесечног пада на најнижи ниво од 55.128,60 долара, који је забележен у уторак.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести