Долар на шестонедељном минимуму, биткоин на 48.000 $

ЛОНДОН: Долар је данас накратко пао на најнижи ниво од 13. јануара, јер се фокус инвеститора преусмерио на процене како би шеф америчких Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел могао да одреагује на очекивани поновни раст инфлације.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Недавни раст инфлационих очекивања у САД, због опклада инвеститора на пост-пандемијски економски опоравак и такозвану „рефлациону“ трговину, подигао је приносе на америчке државне обвезнице и краткотрајно ојачао долар до почетка овог месеца, преноси Ројтерс.

Аналитичари, међутим, очекују да ће Пауел у данашњем обраћању у Конгресу поново пружити уверавања да ће ФЕД толерисати већ инфлацију и да неће журити са подизањем камата, што би, кажу, могло да умири тржиште обвезница и у коначном исходу да изврши притисак на долар.

Доларски индекс, који мери вредност америчке према корпи ривалских валута, закључен је у понедељак на непромењеном нивоу од 90,046 поена, након што је раније током трговања пао на 89,941 бод, на најнижи ниво од 13. јануара.

Подаци о позицијама које заузимају инвеститори показују да се велики део њих клади да ће амерички долар, који слаби још од прошлог марта, наставити да пада током глобалног опоравка од пандемије ковид-19.

Евро је ојачао за 0,1 проценат на 1,2168 долара. Приноси на државне обвезнице у еврозони, који су такође расли, склизнули су наниже у понедељак након што је председница Европске централне банке Кристин Лагард поручила да банка "помно надзире" растуће трошкове задуживања.

Британска фунта је скочила на нови скоро трогодишњи максимум од 1,4098 долара, ојачавши на дневном нивоу за 0,3 процента, јер инвеститори рачунају да ће брзина вакцинације против ковида омогућити поновно отварање британске економије током наредних неколико месеци.

Јапански јен, који међу водећим светским валутама бележи најлошије перформансе у 2021. години због растућих приноса на дужничке хартије америчког Министарства финансија који могу да "извуку" инвестиције из Јапана, тргован је у благом паду, на нивоу од 105,13 јена за долар.

Биткоин, највећа криптовалута на свету, пао је за 11 посто на 48.481 долара након што се током ноћи стропоштао на 47.400 долара, преноси британкса агенција..

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести