Ђорђевић: Искоренићемо рад на црно

БЕОГРАД: У 2019. години биће настављена одлучна борба против сиве економије и рада на црно и у њој неће бити повлашћених, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић и навео да је у 2018. обављено више од 70.000 инспекцијских надозора, што је до сада максимум.
Zoran Djordjevic
Фото: Tanjug

На конференцији поводом завршетка пројекта "Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно", Ђорђевић је рекао да је задовољан радом инспекције и додао да је у 2018. било за 17 одсто мање затечених радника на црно него у 2017, мада је и даље њихов број велики. 

Поручио је да је у 2018. започета одлучујућа борба против сиве економије и искорењивања рада на црно и да ће она бити настављена. 
Ђорђевић је рекао да је у 2017. обављено 50.000 надзора, у 2018. години 70.0000, те да јача свест и код радника и код послодаваца о потреби искорењивања рада на црно. 

"Заједно с Министарством финансија морамо да се позабавимо чињеницом да послодавац крши закон исплатом дела плате на руке. Обећавам грађанима да ће Влада и Министарство наставити с борбом против рада на црно и сиве економије и да у тој борби неће бити повлашћених", истакао је министар. 
Додао је да сви они који се позову на било кога како би избегли поштовање закона  морају да буду максимално кажњени. 
Колико су труда уложили инспектори, навео је Ђорђевић, види се у чињеници да је у 2018. обављено више од 70.000 надзора, што је за 38 одсто више него у 2017. години, која је била максимум када је реч о инспекцијском надзору.

Пријаве, укључујући и оне анонимне, допринеле су да скоро 90 одсто затечених радника на црно добије сталан посао, наводи министар. 
Указао је на то да је од рада на црно на губитку не само држава него првенствено радници и послодавци који раде у складу са законом за разлику од оних који су се, додаје, дрзнули да радницима ускрате њихова права на достојанствен рад, социјалну сигурност и здравствено и пензијско осигурање. 
"Морамо да едукујемо наше раднике. Имали смо ситуације да смо затицали да су људи бежали што имамо и снимљено, као и раднике старије од 50 година који раде преко Омладинске", рекао је Ђорђевић. 

Он је рекао да се данас завршава пројекат започет с Норвешком за који каже да је дао резултат, те захвалио норвешком амбасадору Арнеу Санесу Бјорнстаду што је препознао важност тог пројекта. 
"Заједнички циљ је да искоренимо сиву економију и рад на црно, Верујем да ћемо у овој години то и успети и да ће рада на црно бити много мање", рекао је Ђорђевић, који је захвалио и инспекторима на пожртвованом раду.

Навео је да ће се настојати да се унапреде материјални положај, услови рада и ефикасност рада инспектора, о којима се, каже, у претходним годинама и децењама мало водило рачуна, те да треба схватити важност рада свих инспекција. 
Подсетио је и да је Министарство заједно са Владом и Министарством за државну управу и локалну самоуправу покренуло велики пројекат е-инспектор. 
"У фази смо имплементације, очекујем да ће у блиској будућности заживети и да ће све инскепције бити на једном месту", рекао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести