Ђорђевић: Још нису почели преговори о повећању минималца

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљававње, борачка и социјлна питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да још нису почели преговори о повећању минималне цене раде представника синдиката, послодаваца и владе.
Zoran Djordjevic
Фото: Tanjug

"Разговарао сам са министром финансија, у наредном периоду то би требало да се интензивира и очекујем да то буде једна од тема на седници Социо-економског савета у септембру", рекао је Ђорђевић на конференцији за новинаре након седнице Савета.

Минимална зарада у Србији сада је 24.882 динара, а у случају да СЕС не постигне договор, минималну цену рада одредује Влада.

Разлика у родитељском додатку до краја године

Ђорђевић je изјавио да ће разлика у родитељском додатку за друго, треће и четврто дете, родитељима бити исплаћена до краја године.
Ђорђевић је тако одговорио на питање да ли је до њега дошла информација да још нису почеле да се спроводе мере за подстицање рађања које су ступиле на снагу 1. јула, односно да поједини родитељи и даље добијају стари износ - за друго дете 6.000 уместо 10.000 динара.

Закон је почео да се примењује 1. јула, за нешто ретроактивно, за нешто не. Кад су у питању друго, треће и четврто дете, за њих ће бити, ретроактивно, исплаћена разлика до краја године, у наредних шест месеци. Финансијска средства имамо, она су обезбеђена, рекао је Ђорђевић за конференцији за новинаре након седнцие СЕС-а.

Упитан за кашњење исплата накнада породиљама, Ђорђевић је истакао да тих кашнења више нема и да се исплаћују најкасније до 20-ог у месецу, за претходни месец.
Појаснио је да је измењен закон, управо да не би више било кашњења, јер је раније, каже, постојао корак више, односно послодавци су исплаћивали накнаду, а онда морали држави да пруже доказ да су платили породиљи, како би им држава рефундирала та средства.

Сада је, наводи, предвиђено да држава исплаћује директно породиљама, од тренутка када оду на породиљско боловање.
Нема кашњења. Одредили смо да 20. у месецу буде датум за исплату, водили смо речуна о исплати плата и пензија, како не бисмо оптеретили трезор, тако да ништа не касни, рекао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести