Ђорђевић: Рад недељом ствар договора послодаваца и радника

БЕОГРАД:  Треба оставити послодавцима и радницима да се договоре како ће организовати рад, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поводом иницијативе да се у трговинама забрани рад недељом.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

На конференцији за новинаре после седнице Социјално-економског савета, Ђорђевић је рекао да Устав и закон омогућавају рад недељом, а да је послодавац дужан да обезбеди радницима један дан за одмор.

Тај договор о томе како ће се радити, каже министар, треба да буде у интересу и послодаваца и радника, у смисли зараде и једних и других.Сагласан је, каже, са председником Србије Александром Вучићем који се противи иницијативи за забрану рада недељом и оценио да бисмо увођењем те забране сами себи направили проблем.

Најавио је ускоро и радну групу за измену Закона о раду, што ће, наводи, бити прилика да се и овом питању разгова.Навео је да би се одлука о забрани рада недељом негативно одразила на туризам који бележи раст у Србији.

Председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић каже да питање рада недељом не треба издавајати у тој мери и да оно треба да буде ствар колективног преговарања, уз дефинисање плаћања и евентуално мреже дежурних трговина.

Потпредседник Савеза самосталних синидката Србије Душко Вуковић каже да синдикат тражи да у закону пише да је недеља дан одмора, а не да је недеља "по правилу дан одмора", како је по важећем закону.Нагласио је да захтев да се забрани рад трговина недељом не значи залагање за мање рада.

"МИ желимо да радимо", рекао је Вуковић и додао да по закону радна недеља по правилу траје пет дана, да се седмично ради по 40 часова и да рад недељом није регулисан.

Навео је да је по подацима синдиката скоро једногласна подршка иницијативи о забрани рада недељом.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести