Држава опет враћа радницима изгубљене године

У фебруару ове године Влада Србије продужила је до 31. децембра рок за повезивање стажа осигурања за раднике запослене у субјектима приватизације и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом која су 13. августу 2014. године у пословном имену имала ознаку „реструктурирање”, а који су стекли услов за остваривање права на пензију у складу са Законом о ПИО, али им послодавац није уплатио допринос за пензијско и инвалидско осигурање.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Тим позивом позвани су и радници који су били запослени у предузећима која су отишла у стечај 2015, 2016. 2017. и ове године и којима је Агенција за лиценцирање стечајних управника именована за стечајног управника. Из буyета Србије обезбеђен је новац за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике у поменутим предузећима којима се повезује стаж, и то на најнижу месечну основицу.

Но, иако Влада Србије од 2015. године позива на повезивање стажа за раднике чији послодавци то нису чинили на време, и редовно издваја новац за то, укупно је повезан стаж у 246 фирми у трајању од 89.749 година, седам месеци и 28 дана. По том основу из републичке касе исплаћено је 5,76 милијарди динара.

По закључку Владе Србије, држава је заправо само привремено преузела обавезе послодаваца, да би омогућила радницима да оду у пензију

Мада је до краја месеца, када истиче овогодишњи рок за повезивање стажа, остало још двадесетак дана, јасно је да део послодаваца још увек то није учинио. Доказ да неки послодаваци, и поред могућности коју је држава понудила, нису бившим радницима омогућили да стекну услове за пензију има Фонд ПИО. Наиме, на основу поднетих захтева, Фонд ПИО је утврдио да неким радницима који су већ поднели захтев за пензију није повезан стаж. Због тога се најављује да ће Влада Србије усвојити закључак о могућности повезивања стажа бившим радницима чија предузећа су била или су још увек у реструктурирању или су отишла стечај и током целе 2019. године. Ваља подсетити на то да се радници који имају рупе у стажу не могу сами пријавити Фонду ПИО већ то мора искључиво да учини послодавац.


Повезивањем стажа 31.213 људи стигло до пензије

Протеклих година је 31.213 радника остварило право на повезивање стажа и тако остварило право на пензију. Они су по правилу имали године живота, али су се сусрели с проблемом недостатка стажа управо због неуплаћених година за све године. Јер радни стаж није исто што и пензијски стаж. За пензијски стаж послодавац мора да уплати доприносе Фонду ПИО, без којих радник не може да оствари право на пензију, а уколико га оствари по годинама живота, она ће му бити знатно мања управо због тога што нема уплаћене све године пензијског стажа.


На сајту Фонда ПИО објављен је списак предузећа која су била 1. марта ове године у приватизацији и на њему је 120 фирми које треба да повежу стаж својим запосленима. Међу тим предузећима из Војводине су: панчевачке „Азотара” и „Петрохемија”, кикиндски Метанолско-сирћетни комплекс, „Лука Нови Сад”, „Новкабел” и „Нови Сад – гас” ДП Нови Сад, „Мајевица” Бачка Паланка, „Бачка” АД Сивац, „Омољица” АД, Омољица, „Јадран” АД Гајдобра, „Бетоњерка” АД Сомбор, Рудник „Ковин” из Ковина, „Термал” Врдник, Ветеринарска станица Бечеј. На писку су и предузећа: „Одржавање и услуге” ДОО, „Војводинапут–Бачкапут” АД и „Форум пласман” АД Нови Сад, Ветеринарска станица Сента, „Севертранс” и ТП „Прехрана” АД Сомбор, „Недељне новине” АД Бачка Паланка и „Технохемија” АД Сремска Митровица.

По закључку Владе Србије, држава је заправо само привремено преузела обавезе послодаваца да би омогућила радницима да оду у пензију . То пак значи да несавесни послодавци који су раднике годинама остављали без уплаћених доприноса нису трајно ослобођени обавеза већ их Пореска управа и даље задужује и наплаћује потраживања по основу пензијског доприноса за своје запослене за године у којима их нису плаћали.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести