ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ У Србији за машином и у клупи 5.100 ученика

У Србији је 5.100 ученика укључено у дуални систем образовања и веома је важно искористити све шансе које тај систем пружа, речено је у Привредној комори Србије на конференцији “Дуално образовање - Искуства немачких компанија у Србији”.
д
Фото: Dnevnik.rs

Мартин Кнап, директор Немачко-српске привредне коморе, која је организовала конференцију под покровитељством ПКС, рекао је да су у Немачкој од почетка веровали да је дуално образовање један од важних елемената развоја немачке привреде. Он је истакао да је стопа незапослености младих у Немачкој изузетно ниска, иако је економска криза погодила и немачку привреду. Дуални систем не може да функционише без фирми, рекао је Кнап и захвалио стручним школама у Србији, (више од 70 њих) које учествују у том систему.

Веома је важно искористити шансе које тај систем пружа и разумети да је овакво стручно образовање битно за компаније које одлучују да инвестирају, поручио је Кнап. Како је казао, веома је важно убедити предузећа да учествују у том систему јер је он погодан, како за мале, тако и велике фирме.

Помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић истакла је да је веома важно да млади, када заврше фиормално образовање, буду запошљиви, као и да су на правом путу ако се определе за систем дуалног образовања. Она је навела да је у систему дуалног образовања Србије 5.100 младих и да ће привреда захваљујући овом моделу постати одржива и иновативна.

Како је казала, поред компанија које већ учествују у овом пројекту, још једна авиокомпанија ће данас потписати уговор са Сектором за дуално образовање и такође учествовати у овом пројекту.

Директорка Центра за дуално образовање ПКС Мирјана Ковачевић указала је да немачки ГИЗ од 2013. године ради на пројекту увођења дуалног образовања у Србији. Око 800 компанија у Србији подржава систем дуалног образовања, постоји 35 образовних профила, учествују 72 школе у 48 градова Србије, а укупно је укључено 5.100 младих.

Представници компанија Сименс, Бош, Контитек флуид Србија и Дрекслмајер представили су своја искуства о овој области, а о својим искуствима говорили су и ученици који су део овог програма. Представници компаније Сименс навели су да су тренутно на пракси 22 ученика, који уче за завариваче, индустријске механичаре и електричаре. Та компанија је 2014. иницирала да се у Техничкој школи “Иван Сарић” у Београду уведе дуални систем образовања, као део пилот пројекта

В. Ц.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести