Двоцифрен раст домаћих гостију у августу

БЕОГРАД: У августу ове године забележено је 23 одсто више ноћења домаћих туриста него у августу прошле године, док је истовремено за 84 одсто било мање ноћења страних гостију, саопштила је данас Туристичка организација Србије (ТОС).
vrnjacka banja
Фото: Tanjug (R. Prelić, ilustracija)

У августу је настављен континуирани раст долазака и ноћења домаћих туриста, који су у августу остварили 1.000.516 ноћења, што је 23 одсто више него у августу прошле године.

ТОС подсећа да је само месец дана раније, тај проценат био 3,2 одсто у односу на јул прошле године, док су подаци за јун 17 одсто.

Домаћи туристи су, на основу остварених ноћења, у августу највише били заинтересовани за планинска и бањска места - Врњачку бању, Сокобању, Златибор, Копаоник, Тару и Дивчибаре.

Како наводи ТОС, домаћи туристи су показали велико интересвоање и за Тару, бање Врдник и Горња Трепча, као и за Стару планину.

Страни туристи су у августу ове године, због још увек лимитираних услова за путовање, остварили 80.160 ноћења, што је за 84 одсто мање него у истом месецу прошле године, али скоро 20.000 ноћења више него месец дана раније, у јулу ове године.

У ТОС-у наводе да је то показатељ благог опоравка међународног тржишта, упркос ограничењима путовања проузрокованих ковид-19.

Највише ноћења остварили су туристи из БИХ, Турске, Немачке, Русије и Пољске.

Подсећају да је остварен благи, али континуиран раст укупног туристичког промета како је лето одмицало, јер се све више домаћих, али и страних туриста опредељивало за одмор у нашој земљи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести