Е-револуција у Србији: На интернет „ради” 72,9 одсто домаћинстава

НОВИ САД: У Србији 72,9 одсто домаћинстава има интернет прикључак, четири одсто више него лане, док готово свако предузеће у земљи користи у свом раду рачунар, речено је на скупу поводом обележавања Дана информатичара Србије.
kompjuter, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Тај дан се обележава као сећање на 18. новембар када је давне 1960. године промовисан ЦЕР10, први домаћи дигитални рачунар произведен у Институту „Михајло Пупин”.

Југославија је, захваљујући томе, имала привилегију да се нађе међу шест земаља у свету које су производиле дигитални рачунар, што је тада представљало врхунски научни и технолошки подухват.

Председник Друштва за информатику Србије Никола Марковић рекао је да се у последње две-три године бележи интензивни развој у тој области, односно да расте процес информатизације у Србији. Како је навео, очекује се да ће до краја године извоз информатичких услуга достићи износ од 1,2 милијарде евра, што је, оцењује, веома добар резултат.

Марковић је указао и на то да је настава информатике у школама све боље организована и да је важно што се даље развија процес развоја е-управе, која је с 800 сервиса 10. у Европи и 43. на „Дуинг бизнис” листи.

Веома значајно је то што у око 200 предузећа имамо врхунске резултате у примени ИКТ-а, рекао је Марковић, и додао да Србија напредује у примени ИКТ-а и спада у средње развијене земље, а да примене у привреди заостају у односу на могућности и потребе. Потребно је више агилности и организованости за бржу дигитализацију Србије.

Такође је рекао да је приметан већи интерес и подршка Владе за примене ИКТ-а и иновације, што показује све боље организовање за ИКТ послове (Канцеларија за ИТ и еУправу...).

Друштво за информатику Србије, међутим, указује на то да није добро то што још није усвојен Закон о електронским комуникацијама и да је приметно заостајање у дигитализацији производних процеса, а такође је мала примена ЕРП-а, ЦРМ-а, cloud-а, мобилних апликација...

Указујемо на потребу да се поклони већа пажња развоју индустрије 4.0, а забрињава и велики одлив кадрова, као и то што је софтверска пиратерија значајно заступљена, казао је Марковић.

Подаци Друштва показују и да само 12 одсто предузећа користи ЦРМ софтвер, а 18,4 одсто предузећа еФактуру.

Урош Рајчевић из Републичког завода за статистику рекао је, представљајући резултате истраживања које се односи на употребу информационо-комуникационих технологија у 2018. години, да рачунаре у Србији користи око 72 одсто домаћинстава, што је раст од око четири одсто у односу на прошлу годину.


У фирмама 100 посто

Што се тиче заступљености интернета у предузећима, она износи готово 100 посто.

Такозване cloud сервисе као модерне услуге плаћа 15, 5 одсто предузећа.

Око 39,7 одсто предузећа је користило друштвене мреже за потребе пословања предузећа, а 82,6 одсто фирми има веб-сајт, што је раст од два одсто у односу на претходну годину.


Битан предуслов за даљу дигитализацију је заступљеност броадбенд интернет конекције, која је са 62 одсто у 2017. порасла на 72 одсто у овој години, односно бележи раст од шест одсто.

Више од 3,2 милиона људи користи интернет сваког дана, али 24 одсто лица је изјавило да никад није користило интернет, рекао је Рајковић.

Такође, анализе су показале да је више од 54 одсто интернет популације поручивало и куповало робу преко интернета, док 45 одсто никад није то радило.

Д. Урошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести