ЕБРД обезбедио 20 млниона евра кредита за фирме и општине

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој обезбедила је кредит од 20 милиона евра Банци Интеза Београд за подршку фирмама и општинама у Србији, како би се изборили са економским последицама пандемије корона вируса.
banka
Фото: Printscreen

Реч је о каткороцном финансирању као део одговора ЕБРД-а на утицај ковида19 на економије, у циљу јачања отпорности локалне економије, саопштио је ЕБРД.

Кредит ЕБРД у износу до 20 милиона евра Интези ће помоћи предузећима и општинама у Србији да се изборе са економским падом услед пандемије коронавируса.

Средства ЕБРД-а намењена су за потребе ликвидности компанија, малих предузећа и општина које доживљавају пад својих активности и промета.

"ЕБРД наставља да увећава финансирање локалног пословања преко својих изванредних партнерских банака како би одржала пословање и сачувала радна места. Са новим финансирањем за Банку Интеза, наша средства за реалну економију у Србији која се обезбеђују од крердитора приближавају се износу од 400 милиона евра само ове године", рекла је регионална директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи.

Извршна директорка Банка Интеза Београд Драгиња Ђурић је рекла да нова кредитна линија од 20 милиона евра наставак сарадње са ЕБРД-ом, који је дугорочни партнер те банкем, у пружању подршке реалној економији у Србији.

"Веома смо задовољни што можемо компанијама да помогнемо средствима да боље превазиду негативне последице коронавируса на њихово пословање и тако допринесу економском опоравку економије. Као поуздани партнер, Банца Интеза је до сада ставила више од 288 милиона евра на располагање грађанима и предузећима у Србији путем уговора о кредитној линији заједно са ЕБРД", рекла је Ђурић.

ЕБРД је водећи институционални инвеститор у Србији и до данас је та банка уложила више од 6,3 милијарде евра у 277 пројеката у земљи.

ЕБРД се фокусира на подршку развоју приватног сектора, унапређењу јавних комуналних услуга и на укупној транзицији ка зеленој економији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести