ЕБРД одобрила кредите Интези за предузећа

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобрила је кредитну линију Банци Интеза за кредитирање приватних предузећа у висини од 15 милиона евра, наводи се у саопштењу.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

За мала и средња предузећа (МСП) у Србији обезбеђен је бољи приступ финансирању захваљујући кредитној линији ЕБРД од 15 милиона евра Банци Интеза Београд за кредитирање приватних предузећа.

Како се истиче у саопштењу, предузећа ће моћи да аплицирају за кредите за улагања у заштиту животне средине, безбедност радника и квалитет и сигурност производа у складу са ЕУ стандардима чиме се постиже већа конкурентност предузећа.

Најмање 60 одсто укупног износа кредита намењено је за улагања у области зелене технологије и енергетске ефикасности.

Поред кредита, мала и средња предузећа моћи ће да искористе и бесповратна подстицајна средства која финансира ЕУ у износу од 15 одсто укупне инвестиције, а која су обезбеђена из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) за Србију.

Споразум између ЕБРД и Банке Интеза Београд, потписан је у Лондону током Инвестиционог самита за Западни Балкан у организацији ЕБРД.

"Кредитна линија коју смо потписали представља наставак наше дугогодишње сарадње са ЕБРД, која нам је до сада омогућила да привреди и грађанима Србије обезбедимо кредитну подршку у укупној вредности од око 250 милиона евра. Захваљујући овој линији бићемо у прилици да малим и средњим предузећима олакшамо приступ изворима финансирања и помогнемо им да инвестирају у унапређење производње и повећање конкурентности", изјавила је Драгиња Ђурић, председник Извршног одбора Банке Интеза.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести