ЕБРД програми за енергетску ефикасност станова у Србији

БЕОГРАД: Европска унија кроз програм ГЕФФ стимулише грађане Србије да преко кредитних улагања у енергетску ефикасност својих стамбених објеката поред уштеде у рачунима за енергенте остваре и новчани бонус.
zgrade dnevnik arhiva.JPG
Фото: Dnevnik.rs

ГЕФФ је програм Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), који покушава да промовише продају енергетски ефикасне опреме и материјала у региону Западног Балкана па и у Србији, каже технички експерт програма за Србију и Црну Гору Лука Наглић и објашњава да је ГЕФФ програм усмерен на власнике станова и кућа, и мањим делом на стамбене заједнице - зграде.

Физичка лица преко програма ГЕФФ могу добити 15-20 посто повраћаја на своју инвестицију уколико инвестирају у енергетску ефикасност, каже он и додаје да се признају инвестиције у изолације, прозоре и врата, котлове, топлотне пумпе, соларне системе, клима уређаја, осветљења.

Буквално све што има везе са потрошњом енергије у кући може се финансирати путем ГЕФФ програма, рекао је Наглић и изнео податак да је потрошња енергије по јединици друштвеног производа два и по пута већа у Србији него у ЕУ, а да је слично и у енергетској ефикасности стамбеног сектора.

ГЕФФ програм има своју базу података о производима који задовољавају критеријуме које је ЕБРД препоручила и клијенти који купе те производе могу да се квалификују за повраћај новца за своју инвестицију објаснио је он.

Према његовим речима, ако се купи једна технологија, повраћај новца је до 15 одсто а ако купе две или више технологија - повраћај је и до 20 одсто.

Овај програм се реализује преко кредитних линија код Ерсте и УниКредит банке, а после одобрених кредита и реализованих инвестиција, захтев за повраћај дела новца ГЕФФ реализује у року од два месеца и то новцем који је као спонзор обезбедила ЕУ, рекао је Наглић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести