ЕЦБ: Камате и програм куповине обвезница непромењени

ФРАНКФУРТ: Европска централна банка (ЕЦБ) је одлучила да задржи кључне каматне стопе и свој Пандемијски хитни програм куповине обвезница (ПЕПП) на непромењеном нивоу, определивши се за стратегију “чекај и гледај” развој ситуације у зони евра.
obveznice
Фото: Youtube Printscreen

ЕЦБ је саопштила да ће наставити са огромним програмом стимулација објављеним у марту с циљем ублажавања економских последица од пандемије корона вируса, преноси Си-Ен-Би-Си.

Прошлог месеца, највиша монетарна институција еврозоне је повећала свој програм ванредних куповина обвезница због пандемије за 600 милијарди евра, на укупно 1,35 билиона евра (1,54 билиона долара), при чему ће ова подстицајна средства бити распоређена до јуна 2021. или док ЕЦБ не буде оценила да је криза готова.

У саопштењу објављеном након седнице, ЕЦБ је навела да ће у оквиру ПЕПП-а наставити са праксом куповине хартија од вредности на „флексибилан начин“ у смислу периодике, врста хартија и јурисдикција које их емитују.

Каматна стопа ЕЦБ-а на њене главне операције рефинансирања остала је нула посто, а камате на преконоћне позајмице банкама и депозите код централне банке задржане су на 0,25 и минус 0,5 процената, респективно.

ЕЦБ очекује да ће ове камате остати на „садашњем или нижем“ нивоу док год не уочи да знаке „снажног приближавања инфлације нивоу који је близу, али нижи од 2,0 посто који је централна банка пројектовала, а такву конвергенцију непрекидно рефлектује динамика базне инфлације, пише у саопштењу.

Евро је забележио незнатно кретање према долару после одлука ЕЦБ-а, и кретао се око 1,14 долара.

У најновијим економским пројекцијама, ЕЦБ предвиђа пад бруто домаћег производа еврозоне од 8,7 одсто у овој години.

Међународни монетарни фонд је, међутим, упозорио да би пад овог региона 2020. године могао да износи чак 10,2 процента.

Председница ЕЦБ-а Кристин Лагард се на конференцији за медије осврнула на формирање фонда за европски привредни опоравак, истичући да очекује да ће механизам финансирања који ће фонд користити дати предност одобравању бесповратних средстава над кредитима како би се подстакло покретање економије ЕУ, пренео је Ројтерс.

Лидери 27 држава ЕУ требало би да се састану сутра у настојању да превазиђу разлике око начина функционисања фонда за опоравак, вредног 750 милијарди евра.

Неке богате северне државе ЕУ фаворизују кредите над грантовима за јужне чланице Уније, које је пандемија снажније погодила, и траже економске реформе као предуслов за приступ новцу.

Наша претпоставка је да ће се фонд за опоравак догодити и да ће бити снажан микс грантова с једне стране, који ће имати већи удео, и кредита с друге стране, рекла је Лагард новинарима након седнице ЕЦБ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести