ЕЦБ подигла референтну камату за 50 базних поена, на 3,5 одсто

БРИСЕЛ: Европска централна банка (ЕЦБ) донела је данас одлуку да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена односно на 3,5 одсто.
ecb
Фото: Logo

Каматна стопа на главне операције рефинансирања биће од 22. марта  3,50 одсто, на граничну кредитну линију 3,75 одсто, а на депозитну линију 3,00 одсто.

ЕЦБ је саопштила да је донела одлуку о повећају три кључне каматне стопе за 0,50 одсто одлуку у складу са предвиђањем да ће инфлација и даље бити превисока, као и сређерочним циљем повратка инфлације на два одсто.

Како је наведено, Управни савет ЕЦБ прати тренутне тржишне тензије и спреман је да реагује по потреби ради очувања стабилности цена и финансијске стабилности у еврозони.

ЕЦБ је истакла да су "алати политике ЕЦБ у потпуности опремљени за пружање подршке ликвидности финансијском систему еврозоне ако је потребно и за очување несметаног преноса монетарне политике".

Како је наведено, банкарски сектор еврозоне је отпоран, са јаким позицијама капитала и ликвидности.

Нове макроекономске пројекције особља ЕЦБ финализоване су почетком марта пре недавне појаве тензија на финансијском тржишту и као такве, ове тензије имплицирају додатну неизвесност око основних процена инфлације и раста, навела је ЕЦБ у саопштењу.

Пре ових најновијих дешавања, основни пут за укупну инфлацију је већ ревидиран наниже, углавном због мањег доприноса цена енергије него што се раније очекивало.

Стручњаци ЕЦБ сада прогнозирају да ће инфлација у просеку бити 5,3 одсто у 2023, затим 2,9 одсто у 2024. и 2,1 одсто у 2025.

"У исто време, основни притисци на цене остају снажни. Инфлација без енергије и хране наставила је да расте у фебруару и стручњаци ЕЦБ очекују да ће у просеку износити 4,6 одсто у 2023. години, што је више него што је предвиђено у децембарским пројекцијама. Након тога, предвиђа се да ће се смањити на 2,5 одсто у 2024. и 2,2 одсто у 2025. години".

Такође, основне пројекције раста у 2023. ревидиране су на просечно 1,0 одсто као резултат како пада цена енергије, тако и веће отпорности привреде на изазовно међународно окружење.

Стручњаци ЕЦБ очекују да ће се раст додатно повећати, на 1,6 одсто, и 2024. и 2025. године, подржан снажним тржиштем рада, побољшањем поверења и опоравком реалних прихода.

Истовремено, раст у 2024. и 2025. години је слабији од пројектованог у децембру, због пооштравања монетарне политике, навела је ЕЦБ.

ЕЦБ је подигла поново референтну каматну стопу, како преноси Ројтерс,  упркос позивима инвеститора да одложи рестриктивну монетарну политику бар док се тржиште не стабилизује.

ЕЦБ подиже стопе ради обуздавања инфлације најбржим темпом до сада, али ударац светском тржишту који је прошле недеље изазвао колапс Банке Силиконске долине прети да поквари те планове у последњем тренутку.

Такође, у скаду са својим често понављаним упутствима, ЕЦБ је за 20 земаља евро-зоне подигла стопу на депозите на три одсто, што је највиши ниво од краја 2008. године.

ЕЦБ је већ неколико недеља сигнализирала да ће поново подићи стопе на састанку у марту, пошто је инфлација у ЕУ и даље знатно изнад циљане.

У фебруару су прелиминарни подаци указивали на укупну инфлацију од 8,5 одсто, што је знатно изнад циља ЕЦБ од два одсто.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести