ЕЦБ покренула ванредни програм куповине актива од 750 млрд €

ФРАНКФУРТ: Европска централна банка покренула је хитан програм куповине обвезница у износу од 750 милијарди евра (820 милијарди долара), након ванредног састанка одржаног у среду, у настојању да заустави спиралу економске и финансијске кризе, јавља Ројтерс.
ecb
Фото: Logo

"Ванредна времена захтевају ванредне акције. Нема ограничења у погледу наше обавезе према евру. Одлучни смо да у оквиру својих надлежности искористимо пун потенцијал наших алата", изјавила је председница ЕЦБ Кристин Лагард.

Куповина обвезница, у оквиру такозваног Пандемијског ванредног програма куповине, трајаће све док се "кризна фаза" пандемије не оконча, а обухватиће први пут и нефинансијске комерцијалне хартије од вредности као прихватљиве активе, саопштено је из ЕЦБ-а.

Мада ће се куповине ЕЦБ-а обављати према такозваном "капиталном кључу", уделу који има свака држава-акционар банке, из ЕЦБ-а су поручили да ће бити флексибилни и да могу одступати од тог правила, наговештивши да неће толерисати нагли раст у спреду приноса међу чланицама еврозоне.

Куповине ће такође први пут обухватити дужничке хартије Грчке, које су раније биле искључене из куповина ЕЦБ-а због ниског кредитног рејтинга.

ЕЦБ је на ванредној седници оставила своју камату на депозите банака на непромењеном нивоу од минус 0,5 одсто, као и прошлог четвртка, што је још један знак да креатори монетарне политике сматрају да би њено додатно смањење нанело више штете него користи.

Банка је такође јасно ставила до знања да њен "самоуведени“ лимит о куповини највише једне трећине дуга сваке земље може бити ревидиран и да неће толерисати било какве ризике за несметану трансмисију њене монетарне политике.

У саопштењу се наводи такође да се камате на дугорочне операције рефинансирања (ТЛТРО) снижавају за 25 базних поена на минус 0,75 одсто и да се покреће нова дугорочнија операција рефинансирања намењена мањим предузећима.

Ублажавајући своја правила, ЕЦБ је дозволила банкама да више позајмљују у оквиру ТЛТРО операција.

У координираној акцији са другим великим централним банкама, ЕЦБ је саопштила да ће спроводити недељне операције у америчком долару са роком доспећа од 84 дана, поред постојећих операција с рочношћу од једне недеље. Такође је ублажила стандарде обезбеђења (колатерала) за операције рефинансирања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести