ЕИБ: Инвестираћемо у инфраструктуру и приватни сектор у Србији

ЛУКСЕМБУРГ/БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ) потврдила је данас своју опредељеност за инвестирање у инфраструктуру и приватни сектор у Србији и навела да ће помоћи Србији у отклањању негативних последица пандемије ковида-19, сапштила је ЕИБ.
budžet/pexels.com
Фото: pexels.com/budžet

Како се наводи, потпредседница ЕИБ задужена за активности на Западном Балкану Љиљана Павлова и председница Владе Ана Брнабић договориле су се о инвестиционим плановима за Србију, а о томе су разговарале током онлајн састанка.

ЕИБ ће подстаћи и зелену и дигиталну трансформацију Србије у складу са новим Економско-инвестиционим планом.

ЕИБ поручује да саобраћајна повезаност и у 2021. години остаје главни приоритет ЕИБ у Србији, поред подршке приватном сектору, нарочито малим и средњим предузећима.

Поновила је своју опредељеност да помогне региону у опоравку од ковида-19 и да подржи развој приватног сектора и трансформацију региона у правцу зеленије и дигитализованије привреде.

Такође, ЕИБ је исказала подршку увођењу Економско-инвестиционог плана у Србији за инвестиције у зелене и дигиталне пројекте и стварање заједничког регионалног тржишта.

Европск инвестициона банка ће наставити да улаже у мала и средња предузећа, кључну инфраструктуру у области транспорта и управљања отпадним водама, као и у побољшање здравствених и образовних објеката широм земље.

Подсећа да је само у последњих 10 година у регион уложила више од осам милијарди евра за модернизацију виталне инфраструктуре и развој приватног сектора.

Дигитализација ће и даље бити кључни приоритет ЕИБ, а у 2020. години одобрила је 65 милиона евра за увођење ИТ опреме и брзог интернета у школе у Србији.

Такође, ЕИБ ће подстицати прелазак на чистију, разноврснију понуду обновљивих енергената у региону, кроз развој нових пројеката енергетске ефикасности.

Павлова је рекла да нас је криза изазвана ковидом-19 суочила са до сада незабележеним изазовима који захтевају дугорочнију трансформацију у правцу зеленије, дигитализоване, иновативне и отпорне привреде.

"Као дугогодишњи партнер Србије и региона, ЕИБ ће наставити да пружа финансијску и техничку помоћ у омогућавању овог преласка који ће обезбедити конкурентност, продуктивност и раст, као и укључивање у регионално тржиште", навела је Павлова.

На тај начин, нагласила је, Србија ће заузети место које јој припада у оквиру вредносних ланаца ЕУ и привући инвестиције које ће омогућити отварање нових радних места, иновације и економски просперитет.

Брнабић је рекла да су успешна сарадња Србије и ЕИБ и подршка на досадашњим пројектима посебно дошли до изражаја током пандемије.

"То се највише видело у здравственом сектору, и спремности болница и здравствених услова у Србији да се одговори на ову пандемију", навела је Брнабић.

Изразила је велику захвалност на помоћи ЕИБ у улагању у истраживачко-развојне центре у Србији, изградњи економије засноване на иновацијама и свим другим пројектима попут Повезане школе, које су несумњиво допринели добрим економским резултатима Србије у 2020. години.

Након финансијског пакета ЕИБ вредног 1,7 милијарди евра, усвојеног у мају како би се помогло земљама Западног Балкана да ублаже негативне последице кризе изазване ковидом-19, Банка ЕУ је током 2020. године већ мобилисала више од милијарду евра за регион.

Та средства су распоређена за подршку локалним привредама, здравству и осталим инфраструктурним секторима, како би се решили најхитнији недостаци и допринело изградњи дугорочне отпорности на ванредне ситуације.

Значајна средства су обезбеђена малим и средњим предузећима за одржавање ликвидности, континуитета пословања и запослености.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести