ЕИБ: Нова кредитна линија од 65 млн евра за МСП на З.Балкану

Европска инвестициона банка (ЕИБ) и ПроКредит група договориле су нову кредитну линију од 65 милиона евра за подршку малим и средњим предузећима на Западном Балкану и за бржи опоравак од кризе узроковане ковидом 19.

ЛУКСЕМБУРГ/ФРАНКФУРТ:Европска инвестициона банка (ЕИБ) и ПроКредит група договориле су нову кредитну линију од 65 милиона евра за подршку малим и средњим предузећима на Западном Балкану и за бржи опоравак од кризе узроковане ковидом 19.

Та трансакција осигурава преко потребно финансирање компанија у Србији, Албанији, Северној Македонији и БиХ и решава њихове потребе за обртним капиталом, ликвидношћу и инвестицијама док се суочавају с актуелном пандемијом, саопштила је ЕИБ.

Кредит ЕИБ-а ће, како је наведено, помоћи ублажавању економског шока изазваног пандемијом ковида 19, подржати компаније, задржати радна места и одржати мала предузећа у целом региону.

Кредитна линија је део пакета финансијске подршке Европске комисије за Западни Балкан у износу од 3,3 милијарде евра, од чега је 1,7 милијарди евра из ЕИБ-а намијењено подршци одрживом друштвеном и економском опоравку региона.

Кредити ЕИБ-а за приватни сектор прате настојања Теам Еуропе-а у пружању подршке Западном Балкану.

До данас је ЕИБ инвестирала 4,1 милијарду е‚вра у сектор МСП на Западном Балкану, задржавајући више од пола милиона радних места.

Потпредсједница ЕИБ-а надлежна за Западни Балкан Лилyана Павлова каже да се очекује да ће ковид 19 посебно сурово утицати на сектор МСП који чине око 73 одсто укупне запослености на ЗБ.

"Ова активност долази у право време како би се помогло региону у ублажавању економске рецесије, осигурању запошљавања и потицању раста. Као што је раније био случај, ЕИБ је још једном изразила снажну подршку напретку развоја приватног сектора у приближавању стандардима ЕУ и стварању снажног заједничког регионалног тржишта с повећаном конкурентношћу и могућностима запошљавања", рекла је Павлова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести