ЕИБ уложила 65 милиона евра у дигитализацију српских школа

ЛУКСЕМБУРГ/БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ) уложила је 65 милиона евра у модернизацију основних и средњих школа у Србији за увођење дигиталне опреме и брзе интернет везе, као и изградњу капацитета за обуку 50. 000 наставника.
eib
Фото: Printscreen

У складу са националном образовном стратегијом Србије, ова инвестиција банке Европске уније побољшаће дигиталне капацитете школа и допринети расту економије, продуктивности, иновативности и запошљавању младих.

Учионице широм Србије добиће модерну компјутерску опрему и бежични интернет, а 50. 000 наставника проћи ће обуку за стицање дигиталних вештина, наводи се у саопштењу.

Очекује се да ће захваљујући пројекту бити отворено 700 нових радних места.

Ова инвестиција је део ЕИБ-ове Иницијативе за јачање економске отпорности којом ће се обезбедити равноправан приступ дигиталном образовању за све ученике у Србији.

Тиме ће млади и из урбаних и руралних средина добити једнаке могућности за стицање дигиталних вештина које ће им у перспективи повећати конкурентност на тржишту рада.

Љиљана Павлова, потпредседница која је одговорна за активности ЕИБ-а у Србији рекла је да модерно, ефикасно образовање и дигитална писменост отварају нове могућности за младе и повећавају њихове шансе за запошљавање.

"Као банка ЕУ, желимо да допринесемо већој отпорности Србије како би успешно функционисала и у најтежим временима. ЕИБ ће са задовољством наставити да подржава Србију и њену транзицију ка дигиталној, одрживој и иновативној економији", рекла је Павлова.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић рекла је да је пројекат дигитализације образовног система приоритет Владе Србије.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација (МТТТ) и Министарство образовања, науке и технолошког развоја почели су имплементацију пројекта "Повезане школе" 2019. године.

Инвестиција ЕИБ-а имаће позитиван учинак на све школе у Србији, рекла је Матић.

Министарство је направило значајан помак ка изградњи стандардизоване, одрживе бежичне интернет везе у свим школама и ка комплетном унапређењу комуникационе инфраструктуре националне академске мреже.

У исто време, набавком дигиталне опреме, Министарство образовања је обезбедило основну инфраструктуру за развој дигитализованих наставних процеса, додала је Матић.

Набавка модерне ИТ опреме и интернета велике брзине, као и побољшање дигиталних вештина наставника, допринеће дигиталном образовању које је важан стуб савременог, одрживог и снажног друштва, поготово у кризама попут пандемије ковида-19.

Овај пројекат ће допринети премошћавању дигиталног јаза, повећању дигиталне писмености и конкурентности у дигиталног добу, и унапредити потенцијал ИТ индустрије, кажзе Матић.

Амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је КОВИД-19 наметнуо целом свету потребу да се дигитализује.

Усвајање дигиталних вештина постало је више него икада кључно за учење, рад и активно учешће у друштву, као и за стицање других основних знања као што су комуникација, наука, технологија, техника, математика и језици.

Ово значајно улагање ЕИБ-а у дигиталну наставну инфраструктуру и компетенције наставника широм Србије долази у преломном тренутку за модернизацију српског образовног система, додао је он.

Улагање је саставни део укупних напора Европске уније у развој образовног система у Србији.

Уз помоћ више од 100 милиона евра колико је уложено до сада, европски златни стандарди и најбоље праксе уграђени су у образовни систем Србије.

ЕИБ ће обезбедити и значајну техничку помоћ за припрему и имплементацију пројекта.

До данас је ЕИБ уложила 50 милиона евра у модернизацију српских школа и тиме побољшала услове за око 28. 000 ученика у више од 200 образовних установа.

Улагањем 200 милиона евра у обнову сектора за истраживање и развој у Србији, створена је дугорочна платформа за развој науке у свим главним областима.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести