ЕК: Раст еврозоне остаће стабилан на 1,2%, ЕУ успорава

БРИСЕЛ: Европска комисија предвиђа да ће раст бруто домаћег производа (БДП) еврозоне остати стабилан ове и наредне године и да ће износити 1,2 одсто, наводи се у данас објављеном извештају Комисије под називом "Зимска економска прогноза 2020".
rast
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

За Европску унију у целини, Комисија међутим прогнозира незнатно успоравање раста на 1,4 процента ове и 2021. године, што је пад са прошлогодишњег нивоа од 1,5 процената, пише у извештају објављеном на званичном сајту извршне власти Уније.

Пројекције раста појединачно по државама нису дате за земље кандидате за улазак у ЕУ, већ само за државе чланице блока.
Што се тиче инфлације, ЕК је повећала прогнозу раста потрошачких цена за еврозону на 1,3 одсто за ову и на 1,4 процента за 2021. годину, односно за по 0,1 процентни поен у односу на претходну јесењу пројекцију.

Такође је подигла процену инфлације за ЕУ за 0,1 процентни за 2020. годину, на 1,5 посто, док је за 2021. задржала на непромењеном нивоу оди 1,6 одсто.

Валдис Домбровскис, извршни потпредседник ЕК за економију која је у служби грађана, навео је у извештају да упркос изазовном окружењу, европска економија остаје на стабилном путу, уз континуирано отварање нових радних места и раст плата.

Додао је, међутим, да треба имати на уму потенцијалне ризике, као што је волатилније геополитичко окружење у комбинацији са трговинским неизвесностима.

Дакле, државе чланице требало би да искористе овај временски интервал да спроведу структурне реформе како би повећале раст и продуктивност. Земље са високим јавним дугом такође би требало јаче да се заштите од спољних утицаја спровођењем опрезне фискалне политике, поручио је Домбровскис.

Паоло Ђентилони, европски комесар за економију, оценио је да европска привреда има изгледе за стабилан мада нешто блажи раст у наредне две године, што ће, како је рекао пролонгирати најдужи период експанзије од уводења евра 1999. године.

Што се тиче коронавируса, прерано је за процену степена његовог негативног економског утицаја, закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести